Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtal för planerat terrordåd i Sverige

En 20-årig man i norra Storstockholm misstänks för att ha planerat ett terrordåd i Sverige. I mannens lägenhet fanns flera beståndsdelar till vad som skulle bli en självmordsbomb.

- Han ville göra någonting i Sverige, säger åklagare Ewamari Häggkvist.

Mannen häktades den 11 februari, och åtalas i dag vid Attunda tingsrätt misstänkt för förberedelse till terroristbrott.

Vid en husrannsakan hos mannen hittade polisen sex flaskor aceton, silvertejp, en mobiltelefon av äldre modell, samt burkar med rundkulor. Enligt Ewamari Häggkvist, kammaråklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål, finns även bilder från en övervakningskamera som visar hur mannen köper en tryckkokare, samt kvitto från ett köp av en julgransbelysning. Mannen nekar till brott.

Sökte på nätet

Enligt åtalet har han också sökt på nätet efter information om hur man tillverkar en bomb och om terrordåd utförda av den militanta jihadiströrelsen Islamiska staten (IS).

- Bevisningen är så stark att jag väcker åtal, och det gör jag eftersom jag förväntar mig en fällande dom, säger hon till TT.

TT: Hur kraftig skulle bomben kunna bli?

- Det är svårt att säga, jag kan inte svara på den frågan. Det är inte komplett för att göra en bomb av det han har. Försvarets forskningsinstitut har skrivit ett utlåtande och kommer att höras om detta, säger Ewamari Häggkvist.

Bomber ovanligt

Det hör till ovanligheterna att personer försöker bygga bomber i terroristsyfte i Sverige. Enligt Magnus Ranstorp, som leder forskningen om terrorism vid Försvarshögskolan i Stockholm, är det senaste kända fallet Taimour Abdulwahab som sprängde sig själv till döds i Stockholm 2010.

- Det är allvarligt eftersom åklagaren verkar hävda att det finns tillräckliga bevis för att den här individen har dels sökt efter material, men också försökt ta sig ner till IS vid två tillfällen, säger Ranstorp till TT.

Ewamari Häggkvist hoppas att mannens anhöriga ska vittna under kommande rättegång.

- Han ska till dem ha uttryckt att han ville ta livet av sig, att han ville göra någonting i Sverige, och att han skulle vilja dö i Guds namn. Han har själv uttryckt i förhör att han ville bli martyr, säger Ewamari Häggkvist.

Stoppades i Turkiet

I stämningsansökan står att "syftet med gärningen har varit att injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller en befolkningsgrupp och att allvarligt destabilisera eller förstöra grundläggande politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer i Sverige."

I juni 2015 stoppades mannen vid två tillfällen i Turkiet. Den första gången skickades han tillbaka till Grekland, den andra gången skickades han direkt till Sverige med flyg från Istanbul med hjälp av turkisk polis. Enligt åklagaren har mannen haft för avsikt att resa vidare till Syrien för att ansluta sig till IS.

- Han nekar själv till att han skulle ansluta sig till IS, säger Ewamari Häggkvist.

Enligt Aftonbladet har mannen påbörjat en lärarutbildning i Sverige.