Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ät kyckling med gott samvete

När du går en köprunda i mataffären eller funderar på restaurangmenyn kan du göra ett val som inte bara är viktigt för folkhälsan utan som också på sikt kan påverka din egen hälsa och miljö även för kommande generation. Du, som så många andra väljer kanske aktivt svensk kyckling i butiken – men vet du var den kommer ifrån på krogen eller i skolan?

I dag äter svenskarna för första gången lika mycket kyckling och kalkon som nötkött. En ny undersökning från Ipsos visar att en förkrossande majoritet av svenskarna vill att kycklingen ska vara svensk. De har mycket goda skäl till det.

Många av de stora importländerna kamouflerar brister i djurhållning och hygien genom att ge antibiotika till djuren under hela uppfödningstiden. Det leder till en oroande utveckling av antibiotikaresistens. WHO beskriver de motståndskraftiga bakterierna som det största hotet mot folkhälsan.

Trots att problemet till stor del beror på överanvändning av antibiotika inom djuruppfödningen väljer många länder fortfarande att i förebyggande syfte behandla samtliga djur med antibiotika. Djur som till slut hamnar på tallriken här hemma i Sverige.

Många av de stora importländerna kamouflerar brister i djurhållning och hygien genom att ge antibiotika till djuren under hela uppfödningstiden.

Internationellt sett är Sverige en förebild. Här förbjöds tillväxtantibiotika för drygt 30 år sedan och svenska kycklingar behandlas heller inte med antibiotika i förebyggande syfte.

Den otroligt låga antibiotikaanvändningen sätter i positiv mening Sverige på världskartan. Genom god djurhälsa, djurvälfärd och kontrollprogram föder vi i Sverige upp friska kycklingar som inte behöver antibiotika i onödan.

Som konsument kan du som sagt välja. I mataffären är kycklingen märkt med den Gula Pippin, som garanterar hög kvalitet och svenskt ursprung, så där är det lättare att göra ett aktivt val.

I restaurangerna måste man våga fråga och det är inget att dra sig för att man vill göra ett smart val. Nyligen undersökte vi kycklingen i snabbmatsbranschen och tyvärr visade det sig att många stora kedjor importerar kyckling – en del hela vägen från Thailand.

I skolor och äldreomsorgen får varken elever eller boende välja. Här ligger ansvaret för varifrån kycklingen ska komma från och vilken kvalitet den ska uppfylla på den upphandlande kommunen eller landstinget.

Så du som bor i Södertälje, vill du stödja lokala företag, inklusive kycklinggårdar i trakten, bidra till seriös matproduktion och äta kyckling med gott samvete? Håll koll på var kycklingen kommer ifrån.

Jenny Andersson

kycklingbonde och ordförande i Svensk fågel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel