Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åströms formkurva pekar brant uppåt

Kurvan pekar uppåt, uppåt, uppåt. Det är ingen slump. Med hårdträning och ett omgjort hoppskott har Ellen Åström tagit språnget till en ny nivå.

Resten av spelarna är klara. Inte Ellen Åström.

Den här veckan, som alla andra, tränar Telges lovande guard drygt tre timmar extra utöver lagpassen.

– Det har hjälpt mig att bli en bättre basketspelare, säger Ellen Åström.

Bättre, det är en blygsam underdrift. Hon har tagit hisnande steg i sin utveckling i höst. Helt i linje med vad försäsongen lovade är 19-åringen nu en av Telges bärande spelare.

Åström gör nio poäng mer i snitt, är en av ligans fem främsta framspelare och den

guard som är bäst på att ta sig till straffkastlinjen.

Och i kväll avslutar hon sin bästa månad någonsin borta mot Akropol.

I december har hon, trots ett svårt spelschema, snittat över 14 poäng och 5 assister per match. När Anita Ilic försvann blev pressen större på Åström, ändå har hon höjt både poäng- och assistproduktionen.

– Jag har verkligen tagit ett steg framåt. Det har betytt mycket för självförtroendet, att jag kan leda Telge, säger Ellen Åström.

Vad har gjort det lättare för dig att göra poäng?

– Både min fysik och alla detaljerna vi tränar på. Som hur jag ska läsa försvararens fötter en mot en. Och min balans, att jag kan ha kontroll över min kropp och se vilket håll jag ska gå åt.

Vad tittar du efter?

– Vilket håll de har balansen åt. Eller vilken fot jag kan slå. Det handlar hela tiden om att försöka slå en av fötterna för att komma förbi.

Men en specifik detalj har Åström förändrat: skottet.

I våras började hon och Telges assisterande tränare arbetet med att träna in en ny rörelse. En högre releasepunkt.

– I början var det jättesvårt. Ovant. Vi började väldigt nära. Att lyfta skottet gick ganska fort. Detaljer som att få fötterna rätt, smalare, att hoppa rakt upp och få till all tajmning, tog lite längre tid.

Utfallet är anmärkningsvärt: hon skjuter tvåor med 51,8 procents säkerhet. Låt gå för att många är layuper vid korgen, men det är ändå en stor skillnad mot fjolårssäsongens 28,6 procent.

– Jag märker att jag kan skjuta ett hoppskott. Och det är svårare att blocka när jag skjuter högre.

Som pointguard, hur balanserar eget poänggörande med att sätta medspelarna i lägen?

– Mitt första jobb är att göra det bra för laget, sedan kommer mina lägen. Om det behövs kan jag ta bollen till korgen. Till exempel som mot Udominate där vi miss-ade mycket och jag hade en assist, då kände jag mig inte nöjd och att jag kunde ha gjort det bättre för laget. Om vi missade mycket var det antagligen för att jag inte skapade tillräckligt många öppna lägen för laget.