Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Astra Zenecas delårsrapport – ungefär vad marknaden förväntat sig

Stigande omsättning, intäkter samt vinst per aktie nästan i höjd med vad analytikerna förväntat sig, och inga överraskningar vad gäller prognosen för helåret.

Anmäl text- och faktafel

Det framgår av Astra Zenecas delårsrapport för andra kvartalet som presenterades under torsdagen.

Där redovisade läkemedelsjätten en vinst före skatt under andra kvartalet 2018 om 412 miljoner dollar, alltså cirka 3,6 miljarder svenska kronor. Det var i nivå med vad analytikerna förväntat sig, men ett sämre resultat jämfört med motsvarande period 2017 då vinsten före skatt var 492 miljoner dollar.

Omsättningen steg dock till 5155 miljoner dollar, att jämföra med 5051 miljoner dollar året innan.

Vinsten per aktie för kärnverksamheten var 0,69 dollar vilket var en cent eller två från marknadens förväntningar.

Sett till helåret tror företaget på en låg ensiffrig procentuell ökning av produktförsäljningen och en vinst per aktie för kärnverksamheten på mellan 3,30 till 3,50 dollar. Tidigare prognos för helåret är alltså oförändrad.

Astra Zenecas koncernchef Pascal Soriot menar i en kommentar till siffrorna att företagets nya läkemedel säljer bra, och det råder positiva tongångar även för läkemedlen som ännu befinner sig på forskningsstadiet.

Pascal Soriot tror därför att helåret 2018 blir ett år av tillväxt:– Astra Zenecas omfattande forskningsportfölj och tydliga kommersiella fokus gör att vi känner oss säkra på att vi var rätt förutsättningar för att återgå till tillväxt i år.