Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Astra Zeneca satsar på proteinforskning

Astra Zeneca och MedImmune, koncernens forskningsbolag för biologiska läkemedel, ska ingå i ett treårigt samarbete med ett nytt svensk center för proteinforskning: Wallenberg centre for Protein Research (WCPR).

Detta meddelade man på fredagen i ett pressmeddelande.

Syftet med samarbetet är att utveckla ny teknik för produktion av bioläkemedel och att identifiera helt nya målmolekyler för läkemedelsutveckling inom det banbrytande forskningsområdet kring det så kallade Sekretomet - forskningen om alla proteiner som utsöndras av en cell, eller som exponeras på utsidan av cellen inifrån cellmembranet, skriver AstraZeneca.

Bland annat kommer Astra Zenecas enhet för innovativa läkemedel, IMED, kommer att använda sin expertis för att ta fram ett sekretombibliotek för att kunna identifiera nya proteinbaserade mål för utveckling av läkemedel inom en rad olika sjukdomar.

Mathias Uhlén, professor i mikrobiologi på KTH, säger i pressmeddelandet att de är glada för samarbetet med Astra Zeneca och MedImmune.

– Det kommer att ge oss möjlighet att använda de vetenskapliga rönen från framtagandet av kartan över kroppens proteiner till meningsfulla behandlingar för människor inom ett brett spektrum av sjukdomar, säger han.

Även från Astra Zenecas håll ser man på samarbetet med positiva ögon.

– Vi är oerhört glada över att vara en del av detta innovativa samarbete där vi använder de möjligheter vetenskapen ger för att främja medicinsk forskning, säger Astra Zenecas vd Pascal Soriot.