Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Astra Zeneca lägger ner verksamheten i Lund

Astra Zeneca informerade på tisdagen personalen om hur en del av de globala varslen slår mot de anställda i Sverige. Och beskedet blev att hela forskningsverksamheten i Lund läggs ner.

– Visst känner vi lättnad. Men det är många frågetecken kvar, kommenterade klubbordföranden Malin Linnér i Unionen efter det stora informationsmötet på Astra Zeneca i går.

Det blev Lund som blev den stora förloraren när företaget ändrar sin forskningsorganisation.

Tillsammans med det andra stora fackförbundets klubbordförande, Ivar de la Cruz på akademikerförbundet, pustade Malin Linnér ut efter en lång dag med ett informationsmöte med över 1000 anställda i matsalen i Snäckviken. Men även om Södertälje klarade sig undan direkta personalnedskärningar kunde inte Malin Linnér känna sig direkt glad.

– Det är skönt att mötet är över. Men det finns många otydligheter och när det gäller Södertälje är inte informationen särskilt detaljerad, tyvärr. Och jag är inte avundsjuk på mina kollegor i Lund just nu.

– Det har varit en jobbig tid, säger Ivar de la Cruz. Nu känner många lättnad här i Södertälje, det har varit en stor anspänning för många människor. Jag tror ändå att det kan bli bra. Företaget måste göra det hör för att överleva på sikt, måste få fram nya läkemedel och byta strategi.

– Men visst är det tungt för dem i Lund. Vi ska resa dit ner för att träffas samtliga fackliga representanter inför kommande förhandlingar, förklarar Ivar de la Cruz

I samband med företagets bokslut för 2009, då styrelsen höjde aktieutdelningen med 12 procent, lanserades ett nytt sparprogram där 8000 jobb skulle bort, varav 3500 inom förskning och utveckling.

I går kom beskedet vilka förskningsavdelningar som kommer att drabbas. Två forskningsenheter i England kommer stängas, en i USA. I Sverige kommer forskningsavdelningen i Lund, med 900 anställda, att stängas under senare delen av 2011. i stället kommer Mölndal att växa och bli centrum för två av koncernens terapiområden inom den tidiga forskningen.

Södertälje kommer att behålla sin nuvarande inriktning på tidig forskning inom nervsystemets sjukdomar och smärta. Detta kan innebära expansion till vissa delar i Snäckviken och i Gätruna. Men vad gäller sen forskning (närmare färdiga preparat) ser inriktningen ut som om en del av Södertäljes nuvarande forskningsområden kommer att flytta till Mölndal.

Förändringar inom forskningsorganisationen innebär att 3500 tjänster kommer att beröras fram till 2014. Efter flytt mellan enheter, nyrekryteringar inom prioriterade sjukdomsområden och fortsatt expanion inom biomedicinsk forskning räknar företaget med att minskningen av personal inom forksningen blir cirka 1800 tjänster.