Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Astra Zeneca: Fler jobb i Södertälje efter Brexit

Till följd av Brexit kommer Astra Zeneca behöva anställa fler i Sverige, då läkemedelstestandet kommer att dupliceras. Det säger Pam Cheng, Astra Zenecas produktionschef, till Dagens Nyheter.
– Vi ska göra samma jobb på två ställen, säger Jacob Lund, presskommunikatör.

Södertälje står för den största delen av Astra Zenecas produktion och nu står det klart att det väntas bli fler anställda, som en följd av Brexit.

I en intervju med Dagens Nyheter säger Pam Cheng att kvalitetstestandet av läkemedel kommer att dupliceras i Sverige. Det rör sig dels om nyanställningar, dels om jobb som eventuellt kommer behöva flyttas från Storbritannien till Sverige.

– Vi duplicerar vår läkemedelstestning och kvalitetskontroll vilket betyder att vi även ska göra den i Sverige. Det här blir en följd av osäkerheten kring Brexit och vi måste stå redo att utföra de kvalitetskontroller som behövs inom EU, säger Jacob Lund, presskommunikatör på Astra Zeneca.

Igår invigdes Södertälje Science Park och KTH Södertälje med bland andra Leif Östling, Henrik Henriksson, Jan-Olof Jacke och Helene Hellmark Knutsson närvarande.

På plats fanns även Pam Cheng. Enligt henne kommer samarbetet vara viktigt för att säkra tillgången till välutbildad arbetskraft.

Jacob Lund berättar att arbetet med att duplicera verksamheten för testning och kontroll därför redan har påbörjats.

– Arbetet är redan "on going" och det är ont om tid då vi måste få alla godkännanden innan mars nästa år.

Hur ser arbetet ut just nu?

– Vi måste anställa ett antal personer och investera i våra faciliteter. Exakt vad det innebär i antal nyanställda och förflyttningar internt är ingenting jag kan uttala mig om i nuläget.

Hur påverkar det här företaget?

– I bolagets ögon blir det här en extra kostnad då vi måste hålla med dubbel verksamhet, men det är även positivt att det skapas jobb i Sverige. Den här förändringen gör att vi kommer behöva anställa ny personal.

Se även: "En av de största dagarna i Södertäljes historia” – LT sände live från invigningen av Science park"

Läkemedelsföretaget fattade redan 2015 beslut att starta upp en ny fabrik i Gärtuna. Tillverkningen i den nya fabriken starta i slutet av året och planen är att 150 personer ska arbeta på den nya anläggningen i slutet av 2019.

Läs även: Häng med på exklusiv visning i Astra Zenecas nya storfabrik

På fredag kommer Astra Zeneca med sin rapport.