Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Assyriska saknar tyngd

Det finns en gammal Disneyfilm som heter Fantasia där bland annat flodhästar dansar som om de var ballerinor. Efter att ha sett Assyriska förlora med 0–3 mot Hammarby tänker jag på just denna flodhästdans.

Problemet för Assyriska just nu är att visst dansar laget en del, men man har ingen tyngd, inget flodhästdriv i laget som helt enkelt kör över motståndet när baletten inte tar laget dit laget vill.

Visst, det var bara omgång fem av 30. Visst, Assyriska har en hel del skador och fick göra två byten på grund av skador tidigt. Visst, Assyriska har kompetens och kan lira med de bästa när dansstegen sitter. Visst, 0–3 var inget resultat som speglade hur det såg ut.

Men, det känns inte riktigt bra att anfallaren Mikael Thorstensson får lira mittback och match efter match är en av de bättre på plan. Thorstenssons tyngd börjar behövas i anfallet också. För någonstans känns det inte som en slump att Assyriska hade tagit över i andra halvlek, men inte kunde göra mål.

Sedan skapade Hammarbys Linus Hallenius själv sin chans i en snabb spelvändning, höll undan för Stefan Batan, vände bort just Thorstensson och dräpte in 0–1 i nättaket. Hallenius dansade fram till chansen och när han var framme vid den avslutade han med tyngd, pondus och skicklighet.

Sedan jagade Assyriska, men gjorde det utan att ha någon fart eller schvung och då smällde Hammarby in två rätt enkla mål till.

Det som förvånade mig var att Hammarby kändes så tätt i försvaret, spelade så disciplinerat och så ofta vann boll relativt högt upp. Hammarby har också sin beskärda del av skador. I den här matchen saknade man två backar, målvakten Rami Shaaban och mittfältsmotorn Andreas Dahl.

Men, precis som Assyriska lyckats göra hittills, skärpte sig de Hammarbyare som ändå kunde lira.

Men, Assyriska saknar inte bara tyngd, Assyriska saknar också kantspel. Nu kunde Eddie Moussa spela, men bara i drygt en halvtimme, oavsett att han inte byttes ut förrän i paus. Eddie såg vass ut tills han började halta. Men när Eddie gick ut kom George Makdessi in och visade sig väga för lätt.

Nahir Besara gjorde många bra saker, både offensivt och defensivt men hans instinkt säger åt honom att gå in i mitten där han hör hemma och då blir det det trångt i mitten och Assyriska har ingen på kanten att skicka bollen till.

Farligast var Assyriska de gånger då man hade rörelse, höll bollen på marken och spelade på ett tillslag. Assyriska hade ett underbart anfall i första halvlek då bollen gick som på ett snöre tills Göran Marklund fick läge och sköt direkt på passning av Ceyhun Eris. Men det i och för sig utmärkta skottet räddades av Hammarbys reservmålvakt Johannes Hopf.

Assyriskas frustration ökades också av att man inte fick den straff man rätteligen borde ha haft då det fortfarande stod 0–0. Det syntes då Ceyhun Eris snackade till sig ett gult kort på tilläggstid – då laget redan låg under med 0–3 och då Dennis Östlundh blev utbytt och vägrade ens skaka hand med vikarierande tränaren Kachir Eskander.

Det kändes inte flodhästtungt, bara klumpigt.