Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Assyriska riksförbundet håller minnesstund

Bombdåden i den syriska staden Qamishli krävde många assyrier/syrianers liv. På söndag håller Assyriska riksförbundet en minnesstund i Södertälje. 

Som LT tidigare berättat utsattes den nordöstra syriska staden Qamishli igår för tre bombattentat, varav minst ett utfördes av en självmordsbombare. Nyhetsbyrån AFP uppger att minst 16 personer dödades och 30 skadades.

Terrororganisationen IS/Daesh har tagit på sig dåden. 

Enligt Afram Yakoub, ordförande i Assyriska riksförbundet, är staden inte delad mellan olika grupper som AFP uppger.

- I de centrala delarna, där bomberna detonerade, bor det 90 procent assyrier och en del armenier. Det området kontrolleras av assyrisk milis.

Många assyrier/syrianer i Södertälje har släkt i staden och sorgen är nu stor efter det som hänt. Först hade Assyriska riksförbundet tänkt att hålla en manifestation imorgon, men man fick inte kontakt med polisens tillståndsenhet. 

Istället hålls en minnesstund i Assyriska föreningens lokaler på söndag klockan 16. 

- Det kommer hållas en tyst minut, tal och spelas musik. Förhoppningsvis blir det också bön för att hedra minnet av offren. Vi hoppas också kunna ha med någon från Qamishli på videolänk som kan berätta om hur situationen ser ut. 

Afram Yakoub är bedrövad. 

- De här människorna som varit kvar i staden har trotsat mycket. Jag är orolig för att även de ska lämna, för då är vi utrensade även från det området. Det är en etnisk rensning som pågår mot vår folkgrupp.