Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Assyrier/syrianer drivs ut ur Mosul

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon fördömde på söndagen den pågående förföljelsen av kristna och andra minoriteter i norra Irak där tusentals civila nu blivit flyktingar.

Generalsekreteraren är särskilt störd av rapporterna om hoten mot kristna i Iraks andra största stad, Mosul, och det ultimatum som ställts till dem: att antingen konvertera, betala en skatt, lämna området omedelbart eller avrättas.

Han tycker att det är motbjudande att husfasader på kristna hem i Mosul har märkts med bokstaven N på arabiska med betydelsen "Nusrani", ett ord för "kristen".

Generalsekreteraren uppger att systematiska angrepp på civilbefolkningen, på grund av dess etniska bakgrund, religion eller tro kan utgöra brott mot mänskligheten, som de ansvariga måste ställas till svars för.

Assyriska riksförbundet tror att utrensningen i Mosul kommer att leda till att en ny flyktingvåg kommer till Södertälje.