Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Artisten Olle Ljungström är död

Olle Ljungström har gått bort. Artisten avled i sitt hem under natten till onsdagen. Han blev 54 år gammal. – Utan honom hade inte Jocke Berg eller Håkan Hellström låtit likadant, säger musikern och vännen Heinz Liljedahl.

Annons

Nyheten om Olle Ljungströms död rapporterades först i Aftonbladet. Hans skivbolag Warner Music Sweden bekräftar uppgiften för Svenska Dagbladet.

Heinz Liljedahl säger till TT att han visste att Olle Ljungström "varit risig".

– Men det här var absolut inte väntat. Jag fattar det inte riktigt.

– Vi var så mycket bröder man kan vara utan att dela blodomlopp.

Heinz Liljedahl samarbetade med Olle Ljungström på sex av hans soloskivor. Han säger att Ljungström var en inspirationskälla för dagens största svenska artister.

– Utan honom så tror jag inte att Jocke Berg eller Håkan Hellström, till exempel, hade låtit likadant. Jag tror att han har varit en ganska stor inspirationskälla för dem. Hans briljanta formuleringar och hans sätt att varsebli saker var unika.

Olle Ljungström föddes som Lars Olof Gustaf Ljungström. Han slog igenom på 1980-talet med bandet Reeperbahn och släppte sitt första, självbetitlade, soloalbum 1993.

Sammanlagt släppte han åtta studioalbum som soloartist, det senaste – "Släng in en clown" – kom 2013.

Olle Ljungström fick ett publikt uppsving efter att han medverkade i TV4:s "Så mycket bättre" 2012. Inför sitt deltagande i programmet drabbades han av hälsoproblem och tvingades avbryta inspelningarna vid flera tillfällen för att vila.

– Olle var en fantastisk injektion för hela den säsongen med sin humor. Han var så varm och härlig. Han fick ta en del pauser på grund av sin diabetes, men han höll alltid humöret uppe, säger Martin Nygren, exekutiv producent för den säsong av "Så mycket bättre" där Ljungström medverkade.

Ljungström debuterade 1979

Född 1961.

Debuterade med bandet Reeperbahn 1979. Sammanlagt blev det fyra studioalbum med bandet. Reeperbahn-medlemmarna medverkade i den kultstämplade filmen "G _ som i gemenskap" 1983.

Solodebuterade med ett självbetitlat album 1993. Därpå följde "Världens räddaste man" (1994), "Tack" (1995), "Det stora kalaset" (1997), "En apa som liknar dig" (2000), "Syntheziser" 2002", "Sju" (2009), "Släng in en clown" (2013).

Släppte även samlingsskivan "Så mycket Olle Ljungström" 2012.

2008 kom "Andra sjunger Olle Ljungström" som innehöll andra artisters tolkningar av hans musik.

Medverkade i Jacob Frösséns dokumentär "En film om Olle Ljungström" 2009.

Hade även ett flertal utställningar med egna teckningar och målningar.

I samband med att han fyllde 50 gavs boken "Jag är både listig och stark ut" år 2011.