Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

ÅRSKRÖNIKA: ”Flyktingkatastrofen har hamnat i strålkastarljuset”

År 2015 präglas mest av flyktingkatastrofen, enligt statsvetare Jenny Madestam. Byggboom och ministerbesök vittnar också om tillväxten.

– Det här året har till största del dominerats av det som har hänt under hösten. Flyktingkatastrofen har hamnat i strålkastarljuset. Det är den man kommer ha med sig primärt, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola, som är född och uppvuxen i Södertälje.

IS våldsamma attacker i Syrien berör många. Flyktingmottagandet och vikten av integration har hamnat högt upp på den politiska agendan i Sverige.

– Det är en liten seger för den politiska nivån i Södertälje kommun. Det som det har pratats om under många år har realiserats.

I kölvattnet av det och decemberöverenskommelsen som upphävdes följer ett oroligt politiskt läge.

– Främlingsfientliga strömningar, med SD som växer kommunalt och i landet är en central aspekt när man tänker tillbaka på det här året, säger Jenny Madestam.

– Man tänkte att känslan av att vi inte kan ta emot fler inte skulle spridas i Södertälje, men det gjorde den även här.

Jenny Madestam tror delvis att det beror på hur diskussionen har förts politiskt och i medier. Något annat som kan vara en het politisk potatis är frågan om vargens bevarande.

– Tidigare har det varit mer norrut. Nu har konflikten väckts till liv här. När det blir en del av ens vardag tvingas man ta ställning, säger Jenny Madstam.

Trots allt tycker hon att det har varit förhållandevis lugnt i staden under året.

– Det har inte varit några större skjutningar och den typen av kriminalitet. Det har varit skönt för Södertälje som stad och dess invånare.

Alla härvor och den ekonomiska brottsligheten som har förekommit är däremot problematisk.

– Det lägger vatten på kvarnen att den typen av problem finns och kan frodas här. Vi i Södertälje vill inte ha sådana här saker. Det finns ett arv av att ha haft det besvärligt under många år, säger Jenny Madestam.

Något annat som har legat i fokus under året är skolan.

– Skolresultatet klättrar lite uppåt igen. Det är bra för Södertäljes självförtroende.

– Om man ska lyfta fram positiva saker är det här med att det byggs ett nytt sjukhus också viktigt. Och att Södra BB flyttar till Södertälje visar att det satsas i kommunen, säger Jenny Madestam.

Hon ser också alla ministerbesök som ett slags kvitto på att Södertälje är en intressant kommun, både för regeringen och internationell politik.

– Regeringen har sagt att de vill satsa på människor i utanförskap, mångkulturalism och värna om industrin och där har också Löfven en bakgrund. Att Södertälje är spännande ska man inte underskatta ifrån kommunens sida.

Här nedan följer en LT:s årskrönika över året som gått månad för månad:

Januari

I början av året hittas de första vargspåren i snön. Campus Telge flyttar till Astra Zenecas gamla lokaler i Snäckviken. Det sker flera knivrån och pistolrån mot butiker och bensinmackar och ungdomar gör uppror mot alkoholförbud på studentflak. Elof Hansjons (S) och Håkan Buller (S) tar plats i politiken som utbildnings- och stadsbyggnadsnämndens nya ordförande.

Februari

Den ökända kyrkohärvan börjar nystas upp när Halef Halef häktas, som en av sju, för bedrägeri. Elever är upprörda över att de bara får besöka biblioteket en gång per termin. Många oroar sig för anhöriga i Syrien efter IS attacker. Industridagen som hålls i Södertälje lockar statsministern och prins Daniel till staden. Krögare tror att ett rökförbud skulle medföra skräpiga gator.

Mars

Nu kommer hemtjänsthärvan och bordellhärvan. Hemtjänstföretaget Jomes vd Silvia Gündüz åtalas med 31 andra personer för bedrägeri då den dyraste rättegången någonsin i Sverige drar i gång. Bordellen i centrum misstänks ha drivits av en jurist som åtalas med nio andra personer. Utbildningsministern besöker skolor i Södertälje som inspekteras efter kritik.

April

Godståget spårar ur i Nykarn och Saltsjöbron stängs för renovering. Vd Martin Lundstedt lämnar Scania för volvo. Rättegången mot idrottsledaren som anklagas för sexuella övergrepp på barn inleds. Bilar parkerade vid Axa sports center vandaliseras efter SSK:s förlust och sprickan inom Sverigedemokraterna växer. Kommunen får mer pengar till vården i vårbudgeten.

Maj

Månaden bjuder på stor folkfest när tusentals välkomnar patriark Ignatius Aphrem II, syrisk-ortodoxa kyrkans högsta ledare, till Södertälje. Den nya polisorganisationen presenteras och många oroas över att poliser flyttas från staden. LT lanserar #täljekärlek och Astra Zeneca satsar två miljarder på ny fabrik i Gärtuna. LT tar reda på varför satsningen på Ronna inte har påbörjats.

Juni

Under midsommarhelgen river vargarna sina första får. Sjukhusbygget tar fart och busskurer vandaliseras. Unga vill inte jobba för Telge tillväxt och äldre ser fram emot fri sjukvård. Södertälje satsar på att bli en badort igen och i Järna kläs midsommarstången med tusen rosor. Telge som står inför omorganisering kan göra sig av med Luna, Kringlan och flera chefer.

Juli

Det luktar sopor i Ronna. Den kalla sommaren är bra för Södertäljes bönder. Det är toppkvalitet på badvattnet och vattenkrig på Marenplan, där också Måns Zelmerlöw håller en av sommarens konserter. En orm och en ödla kan stoppa bygget i Pershagen. Södertälje kommun har betalat 1,5 miljoner till fotbollscup och stänger av en del av parkeringen vid Tom Tit mitt under sommarruschen.

Augusti

Sjukvården larmar om det hårda trycket på akutmottagningar. Mopedister och crossåkare härjar på vägarna och Tvetatippen brinner. Det blir klart att en varg ska få skjutas. Kronprinsessan Victoria besöker Södertälje och Loreen kommer till Kringelfestivalen. I Järna byggs det nytt kulturcentrum. Efter LT:s granskning av kommunens mångfaldsstrateg Paki

Holvander tvingas hon avgå.

September

Södertäljebor samlas för att hjälpa alla människor på flykt. Barn kastar smällare i Brunnsäng och Telia har problem med telefonlinjer och trygghetslarm. Sagateatern måste flytta och Sverige får en ny ÖB från Södertälje, Micael Bydén. Balkongfallet, där en man misstänktes ha försökt döda sin fru, tas upp i Högst domstolen.

Oktober

Volkswagenchefen Marcus Thomasfolk talar ut om de manipulerade motorerna. Kommunen meddelar att p-avgifterna ska höjas och de nya kommunpoliserna presenteras. Bussar attackeras i Hovsjö och Nykvarnsborna mest nöjda med livet i hela Sverige. I kyrkohärvan väcks nytt åtal mot Halef Halef och 16 andra för bedrägeri.

November

Årets #täljekärlek delas ut under den första Södertäljegalan. Det efterlyses fler förskollärare och sjukhusets psykiatriavdelning krisar. Ostlänken planeras att dras igenom Järna och Grafikens hus ska flytta till Södertälje. Kommunen får 106 miljoner i extra stöd för flyktingar. Barn från hela världen kommer till klimatkonferensen.

December

Det tänds eld på ett planerat boende för ensamkommande flyktingbarn. Byggplanerna för Almnäs klubbas igenom och rekordmånga ¬julkassar med mat delas ut till behövande. LT granskar den svarta hyresmarknaden och sjukvården. Smällarterrorn drar i gång igen med fyrverkerier inför nyår.