Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årskrönika: DÖ-lugnt blev ohållbart i politiken

Decemberöverenskommelsen skulle ge stabilitet och regeringen en lättare resa 2015. Men den sprack och "ohållbart" blev signalordet när flyktingläget tog över politiken.

Annons

Supervalåret 2014 bjöd på dramatik så det räckte. 2015 skulle bli så mycket bättre om statsminister Stefan Löfven själv fick bestämma.

Decemberöverenskommelsen (DÖ) som Löfven slöt med de borgerliga allianspartierna bara några dagar före nyårsbubblet skulle garantera stöd för regeringens budgetar. Och den skulle hålla Sverigedemokraterna ute i kylan.

Ställde på ända

Men några partiledarbyten och händelser i omvärlden ställde saker på ända.

Redan i det relativa lugnet när Anna Kinberg Batra valdes att efterträda Fredrik Reinfeldt på en extra M-stämma i januari muttrade toppmoderater om att Kinberg Batra och Reinfeldt serverat dem DÖ utan att fråga.

Regeringen gjorde vårändringsbudgeten extra stor, för att rädda lite av det som förlorats i och med budgetnederlaget före jul.

Rev upp damm

Den feministiska utrikespolitiken och utrikesminister Margot Wallström (S) rev upp damm genom att kalla en del saker vid deras rätta namn, som "medeltida" om Saudiarabiens piskning av bloggaren Raif Badawi. En diplomatisk kris uppstod, men Sveriges militära samarbetsavtal med saudierna sades till Miljöpartiets lycka upp.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund vinkade av partiet för att sätta sig i dressinen i På spåret. 28-åriga Ebba Busch Thor tog över och lovade att styra högerut och satsa på hårdare frågor.

Men redan Hägglund slog in på en tuffare migrationslinje, en linje som blev allmängods när antalet asylsökande ökade kraftigt.

"Vi klarar det!" och "Välkommen!" förvandlades till "Gränsen är nådd!" och "Kom inte hit!", på bara några månader.

Avlivade DÖ

Statsministern och migrationsminister Morgan Johansson började tala om tältläger den 9 oktober. Samma kväll lät Ebba Busch Thor KD:s riksting rösta ned DÖ. Bara timmarna senare avlivades den slutligt av Moderatledaren, som stod inför en hård DÖ-debatt på M-stämman veckan efter. Statsministern rasade.

I oktober ansåg 77 procent i en Novus-mätning att politikerna inte gjorde vad de borde för att hantera flyktingkrisen.

Ungefär då började partier och, lite senare, regeringen föreslå skärpta regler, av SD-snitt, för att minska "trycket". SD-ledaren Jimmie Åkesson, i arbetsträning efter sjukskrivning på grund av utbrändhet, såg opinionssiffrorna ticka upp mot 20 procent. Han dömde ut riksdagen, varnade för nationens undergång och SD började dela ut flygblad i Grekland.

Migrationsverkets prognos om upp till 190 000 asylsökande fick regeringen och de fyra borgerliga partierna att göra upp om åtgärder för att minska påfrestningar i mottagningen.

Men statsministern sade direkt att det inte skulle räcka. Asylsökarna blev inte färre.

Gränsen nådd

– Också vi har våra gränser för vad vi klarar av. Och där är vi nu, sade migrationsminister Morgan Johansson (S) den 5 november och manade asylsökande att hålla sig borta från Sverige.

Snart drog Stefan Löfven och vice statsminister Åsa Romson (MP) ned Sveriges asylpolitik till EU:s lägstanivå.

Fruktansvärt, sade Romson, vars parti fått ta det ena kärva beslutet efter det andra under året.

Skit, sade det andra språkröret, utbildningsminister Fridolin.

När regeringen lade fram, och drog tillbaka. förslaget om att kunna stänga Öresundsbron vid behov, sades det att det var motiverat om "samhällets säkerhet, dess funktionalitet och överlevnad" är i fara.

Men tillväxten steg, och arbetslösheten verkar sjunka. Regeringens vallöfte om EU:s lägsta arbetslöshet till 2020 har dock inte blivit lättare att nå.

Man ska se på det ungefär som ett nyårslöfte, enligt arbetsmarknadsministern.

Året i citat

– Öppna och raka besked ska vi använda oss av så ofta det överhuvudtaget går. Här så måste man ju protestera mot det som är närmast medeltida metoder.

Utrikesminister Margot Wallström 19 januari efter att UD protesterat mot piskningen av bloggaren Raif Badawi i Saudiarabien.

– Det är på kort sikt en stor ansträngning för Sverige. Vi ska inte låtsas som något annat. Men det är en ansträngning vi gör, eftersom vi vill hjälpa människor undan krig och förtryck.

Statsministern om flyktingläget i sitt sommartal i Stockholm 16 augusti.

– Det är ett sätt att beskriva att i vår tid kan man faktiskt, om man har tur, leva till 100, och jag har ju själv propagerat för ett förlängt arbetsliv upp till 75 år, då är man som 50-åring med mitt synsätt just halvvägs.

Förre statsministern och Moderatledaren Fredrik Reinfeldt 1 september, när han lanserar sin bok Halvvägs och tillägger att han inte tänker bli en gubbe på hyllan som kommenterar svensk inrikespolitik.

– Låt Decemberöverenskommelsen bli en parentes i svensk politisk historia. Det är dags för en riktig kristdemokratisk, borgerlig opposition.

Sara Skyttedal, ordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundet, timmarna före det att KD:s riksting 9 oktober röstar ner Decemberöverenskommelsen och hon glädjeskålar med champagne.

– Tänk inte ens tanken att komma hit.

Sverigedemokraternas Paula Bieler 15 oktober när SD startar kampanj med tevereklam, annonser och flygblad hemma och utomlands för att hålla asylsökande borta från Sverige.

– Också vi har våra gränser för vad vi klarar av. Och där är vi nu.

Migrationsminister Morgan Johansson (S), den 5 november, om att gränsen är nådd för Sveriges flyktingmottagande.

– Då hade det kunnat fattas ännu mer fruktansvärda beslut.

Miljöpartiets språkrör, vice statsminister Åsa Romson, 24 november om varför MP inte lämnar regeringen trots att den enligt Romson fattar fruktansvärda beslut om skärpningar i asylpolitiken.