Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Århundradets Södertäljebo ska hedras

Århundradets Södertäljebo Christina Sandberg ska hedras med att någon gata, plats eller park i Södertälje uppkallas efter henne. Det har kommunledningen bestämt.

Frälsningssoldaten Christina Sandberg utsågs inför millennieskiftet av Länstidningens läsare till århundradets Södertäljebo i konkurrens med såna storheter som Björn Borg och Hasse Tellemar.

Då hade hon sedan 1965 i ur och skur stått utanför Åhléns på gågatan med sin insamlingsbössa.

Våren 2009 avled Christina och redan efter några månader föreslog Folkpartiet att en del av Dalparken skulle uppkallas efter henne eller att en minnesplatta skulle anläggas på gågatan.

Detta avslogs med motiveringen att det gått för kort tid – god ortnamnssed säger att det bör ha gått fem år efter dödsfallet innan en plats kan döpas efter en person.

Men nu säger ändå kommunstyrelsen ja till en motion från Centerpartiets Tage Gripenstam och beslutar om att en plats, gata, park eller annan offentlig plats ska döpas efter Christina Sandberg.

"Hennes långvariga ideella arbete för Frälsningsarmén och arbetarrörelsen är väl värt att uppmärksammas” skriver kommunstyrelsen.

– Det känns jättebra att vi kan hedra en vardagshjälte som ägnat sin livsgärning åt att hjälpa medmänniskorna. Även om jag tycker det vore bättre med en minnesplatta på gågatan, säger Gripenstam.

Men femårsregeln ska gälla, vilket innebär att ”dopet” inte kan ske förrän 2014.

Vad tycker du att Christina Sandberg ska hedras med? Skriv en kommentar.