Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arga motorälskare

Motorentusiaster rasar mot Naturvårdsverket lagförslag om ett förbud för privatpersoner att meka med skrotbilar.
– Vi skulle få lägga ner vår verksamhet. Förslaget är inte realistiskt för fem öre, säger Jan Kolmbäck, ordförande i Taxinge motorklubb.

Debatten som blossat upp om det nya lagförslaget har under sommaren varit häftig. På Facebook har gruppen Stoppa skrotberedningens förslag genast fått nästan 16 000 medlemmar. Och även på lt.se har debatten varit het.

Ute på Valsta gård finns flera garage där medlemmar i Taxinge motorklubb håller till. Här håller dem många bilar, i olika skick, för sin hobbyverksamhet. Men snart kan de 200 medlemmarna i Taxinge motorklubb, de 55 medlemmarna i Telge cruisers och cirka en halv miljon andra svenskar bli brottslingar. Detta om Naturvårdsverket förslag att enbart auktoriserade bilskrotar ska ha rätt att plocka isär gamla bilar blir verklighet.

– Det finns dock mycket bra i förslaget. Att komma till bukt med illegal skrotning och dem som inte följer de miljökrav som finns klappar vi alla händerna åt. Men man borde stanna där. Nu ger man sig på vanligt folk, säger Lembit Vilidu från Telge cruisers.

Han berättar vidare att Telge cruisers arbetar mycket med pensionärer med bland annat familjedagar.

– Hela familjer, allt från pensionärer till deras barnbarn, är med och åker. Det är en väldigt uppskattad aktivitet som skulle bli mycket svårare at genomföra, säger Lembit.

Medlemmarna i Taxinge motorklubb och Telge cruisers är med andra ord mycket kritiska till det framlagda förslaget. Framför allt saknar de tydliga riktlinjer om undantag. Som förslaget är utformat kan konsekvensen bli att rallyverksamhet tvingas läggas ner. Och även framtiden för veteranbilsverksamheten oviss.

– Så otydligt som förslaget är nu skulle även alla muséebilar behöva skrotas, säger Jan Kolmbäck.

Enligt Jan och Lembit har reaktioner från föreningar och förbund än så länge varit få.

– Vi hoppas på utspel från Svenska bilsportsförbundet, säger Jan.

– Vi får hoppas att man just nu läser igenom förslaget väldigt noga för att senare kunna lägga fram invändningar och att det inte blir någon tidig pajkastning, säger Lembit vidare.

Naturvårdsverket själva har medgett det saknas vissa punkter i förslaget. Men Jan och Lembit är glada över att det nu är regeringen tar över i frågan.

– Enligt min erfarenhet kan det tyvärr ligga mycket prestige för dem som tagit fram ett förslag för att de själva ska kunna ändra på det. Nu kommer en annan instans in som kan säga gör om, gör rätt, säger Lembit.

Tror ni att förslaget kommer gå igenom?

– På denna grund – nej. Det behövs mer förarbete, fler remissinstanser och tydliga undantag, säger Jan.