Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets Fagerströmare – förnyat angrepp mot ekologisk odling

Torbjörn Fagerström, professor emeritus i teoretisk ekologi vid Lunds universitet, utför sin årliga attack mot allt vad ekologisk mat står för, då han i Svenska Dagbladet beskriver ett frukostsamtal på Grand Hôtel. Fagerström ondgör sig över ekologisk odling då "inget tyder på att ekojordbruket är bättre för miljön än övrigt jordbruk". Förutom det ekologiska jordbruket får Greenpeace, men framför allt svenska medier, kraftig kritik av Fagerström.

Några axplock ur artikeln: "det ekologiska jordbrukets miljöpåverkan är ungefär lika stor som det övriga jordbrukets", "Skattebetalare och konsumenter betalar alltså skjortan för ekoprodukter utan att få någon uppenbar miljönytta tillbaka", "Med undantag av några vetenskapsredaktioner och ledarskribenter går pressen helt i det ekologiska jordbrukets ledband."

Torbjörn Fagerström, som måste beskrivas som en mycket betydelsefull person i svensk lantbruksforskning, kommer årligen med angrepp och ifrågasättanden av ekologisk odling. Oftast tillsammans med andra inflytelserika personer kopplade till SLU. Denna gång står han dock som ensam undertecknare.

Enligt Fagerström är ekologisk odling helt verkningslös, ja närmast ett brott mot mänskligheten, då dess företrädare ifrågasätter genmodifierade grödor, som "det gyllene riset". Tidigare har Fagerström framfört anklagelsen att ekologiskt jordbruk är orsak till världssvälten.

Sveriges befolkning är i huvudsak positiv till ekologisk odling, grundat på uppfattningen att det är nyttigare att äta mat som inte har besprutats med kemikalier.

I debattartikeln ifrågasätter Fagerström att ekoprodukter ("skjortan") omsätter 28 miljarder kronor (i Sverige?). Ingenstans berör han hur mycket det agro-industriella komplexet, med stora kemikalieföretag (Monsanto, Hoffman La Roche, Sandoz, Ciba-Geigy med flera) omsätter inom jordbrukssektorn, inklusive GMO-forskning. Enbart i Sverige omsätter det jordbruk som baseras på kemikalier och konstgödsel, mer än 100 miljarder kronor.

Torbjörn Fagerström har, under sin akademiska karriär, byggt starka band till företag grundade på kemikalier och genmodifiering, samtidigt som han kraftfullt tar avstånd från forskning och jordbruk, som utgår från ekologiska metoder. Sveriges befolkning är i huvudsak positiv till ekologisk odling, grundat på uppfattningen att det är nyttigare att äta mat som inte har besprutats med kemikalier. Detta oavsett svenska myndigheter som lantbruksuniversitet och livsmedelsverk, vilka hävdar att bekämpningsmedelsrester håller sig under gränsvärdena samt ofarligheten med genmodifierad mat.

Med tanke på tillståndet globalt gällande klimat, ekosystemkollapser, insektsdöd och övergödningsproblematik – som lett till förstörda sjöar och hav – finns det bara en väg vi kan gå, om vi ska lämna över en fruktbar jord till kommande generationer.

Den vägen innehåller ett kunskapsbaserat jord- och skogsbruk, utan insatser av kemikalier, fossila bränslen och genmodifierade organismer, grundat på ökad kunskap om komplexa ekosystem, samspelet mellan det som finns ovan, i och under det översta jordskiktet. Med metoder som skonar jorden från ingrepp i form av jordflykt, urlakning och övergödning.

Raymond Wigg

grön debattör

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel