Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årets algblomning är redan igång

I år blommar algerna tidigare än vanligt i Stockholms skärgård. Dessa alger kan vara giftiga och leda till olika besvär hos den som drabbats av algförgiftning.

Anmäl text- och faktafel

På grund av det varma vädret har vattnet värmts upp mycket tidigare i år. När vattnet är som varmast börjar algerna att blomma och vattnet blir grumligt.

Alger kan vara giftiga och leda till att man kan få besvär i form av klåda, ögonbesvär, huvudvärk och magsjuka.

- Man ska ha respekt för algblomningen. Små barn och husdjur ska inte bada eller ta i torkade algmassor som ligger vid strandkanten. Det vi vuxna kanske inte tänker på är att giftet inte försvinner om man använder en avsaltningsanläggning. Och att man inte ska kasta algblommande vatten på bastuaggregatet, säger Johan Bratt, chefläkare vid Stockholms läns landsting i ett pressmeddelande.

Husdjur är de som drabbas värst av algförgiftning. Förutom magsjuka kan djur få kramper, hamna i koma och i värsta fall dö. Ett djur kan avlida redan efter en timme om den blivit förgiftad. Får djuret rätt behandling hos en veterinär kan den återhämta sig inom ett dygn.

Fakta:

Hur du undviker att bli algförgiftad:

* Undvik att bada när algerna blommar.

* Håll både barn och djur borta från stränder där det kan ligga alger vid strandkanten.

* Undvik att svälja vatten om du badar. Även små mängder kan räcka för att bli sjuk.

* Vänta några dagar efter att algblomningen är över. Även om vattnet ser bra ut.

* Rör inte alger som ligger på stranden.

* Algernas gift försvinner inte även om man kokar vattnet eller använder avsaltningsanläggning.

* Släng inte giftigt vatten på bastuaggregat.

* Om du badat i giftigt vatten ska du duscha och tvåla in kroppen samt skölja av dig med rent vatten. Skölj även ögonen om du fått besvär efter badet.

Om du blivit förgiftad ska du ringa Giftinformationscentralen eller söka vård direkt.