Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arbetsmiljön allt sämre i världens bästa förskola

Den svenska förskolan är fantastisk. Med fokus på omsorg, lek och lärande skapar personalen trygghet för både barn och föräldrar. De gör det möjligt för barnen att utvecklas tillsammans med sina kompisar och för föräldrar att gå till jobbet och veta att barnet har det bra.

Därför är det oroande när resultaten från Kommunals medlemsundersökning visar att förskolans arbetsmiljö har försämrats. 39 procent av de tillsvidareanställda barnskötarna anser att arbetet är psykiskt ansträngande dagligen, en ökning med 15 procent sedan år 2012.

Här i Stockholms län svarar 41 procent av barnskötarna att arbetet är psykiskt ansträngande varje dag och 18 procent har dagligen svårt att hinna med toalettbesök och andra korta pauser.

45 procent av de barnskötare som upplever arbetet som psykiskt ansträngande dagligen säger att de överväger att lämna yrket. Det är ohållbart. Barnskötarna pekar ut tre huvudskäl till den stressiga arbetsmiljön:

• Underbemanning, var tredje barnskötare anser att bemanningen är otillräcklig varje dag.

• Stora barngrupper, sex av tio förskoleavdelningar överskrider Skolverkets riktlinjer för barngruppernas storlek.

• För låg andel tillsvidareanställda. Den höga andelen visstidsanställda leder till onödig personalomsättning, vilket minskar tryggheten för barnen och ökar belastningen på ordinarie personal.

I grund och botten är svensk förskola fortfarande fantastisk. Men barnskötarnas svar i Kommunals medlemsundersökning ska tas på största allvar. Det är heller inte komplicerat att lösa. Det handlar om investeringar i ökad bemanning, att barngruppernas storlek ska följa Skolverkets riktlinjer och en högre andel fast anställda. Nödvändiga investeringar för att behålla de utbildade barnskötarna, få fler att vilja bli barnskötare – och därmed säkra utrymmet för omsorg, lek och lärande.

En förskola av hög kvalité är bra för barnen, men också en förutsättning för såväl jämställdhet som hög sysselsättning. Ökade resurser till förskolan är en av de viktigaste och riktigaste investeringar i Sveriges framtid som vi kan göra.

Tobias Baudin

ordförande Kommunal

Jessica P Klemetsson

ordförande i Kommunal Stockholms län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel