Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är Södertälje landets fulaste stad?

Föreningen Arkitekturupproret ska i år rösta fram Sveriges fulaste stad – och Södertälje är en av de nominerade.

Förra året startade Arkitekturupproret en omröstning för Sveriges vackraste stad, en titel som Sundsvall kammade hem med 1 904 röster.

Enligt Arkitekturupproret har dess medlemmar också efterfrågat en omröstning som utser den fulaste staden. En sådan omröstning har nu startat och Södertälje åkte snabbt upp på plats åtta. På plats 1 ligger i skrivande stund Borlänge och på plats 2 finns Västerås.

Att så mycket av den äldre bebyggelsen har rivits är anledningen till att Södertälje anses vara fult:

"Med undantag av stadshotellet och ett par andra vilsna jugendhus som rivningsvågen råkade missa så rev man också upp den fungerande rutnätsplanen som utformades av Anders Torstensson på 1600-talet. Åker man mot förmodan och besöker Södertälje så kan man i centrum få njuta (?) av en närmast komplett 1960-talsbebyggelse", skriver Arkitekturupproret om Södertälje.

Än har omröstningen bara kommit igång och mycket kan hända. Det går att rösta fram tills den 21 oktober via Arkitekturupprorets Facebook.

Vad tycker du om Södertäljes stadsbild? Kommentera nedan.