Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är omsorgen på väg bort?

Enligt Södertälje kommuns hemsida har man ambition­en att ge god vård och omsorg, ge trygghet och låta den vårdbehövande ha inflyt­ande och känna del­aktighet inför de beslut som måste tas när man behöver hjälp med vård och boende.

Vad händer när man till exempel skrivs ut från sjukhus efter att sjukvården ansett att man för tillfället är färdigbehandlad ur medicinsk synvinkel? Jo, då är man plötsligt ”kommunens ansvar” – det låter betryggande enligt den ambition och det ansvar som kommunen säger sig ha.

Men så enkelt är det inte i verkligheten.

Kommunens biståndsbedömare ska handlägga vårdbehov och boende. Det finns olika boendeformer: korttidsboende, särskilt boende, servicehus samt vård i hemmet. I Södertälje ska man tydligen vårdas i hemmet av anhöriga. Punkt slut.

Utan att lyssna på den vårdbehövande och anhörigas argument mot en sådan lösning. Man gör inte ens hembesök för att se det orimliga i beslutet.

Har inte de anhöriga rätt att bli betraktade som människor som behöver hjälp i stället för att behandlas som om de ingenting begriper och som man inte behöver lyssna på? I synnerhet som den vårdbehövande personen inte själv kan kommunicera på grund av sin sjukdom.

Är det verkligen de anhörigas skyldighet att vårda en familjemedlem dygnet runt? Det kan betyda att den anhöriga själv behöver vård inom kort.

Enligt biståndsbedömare finns hemhjälp att få. Hur fungerar det om man behöver tillsyn dygnet runt? Ska hemhjälpen flytta in hos den sjuke?

Det finns en verksamhet där det fortfarande fungerar bra – nämligen vårdcentralerna. Bra bemötande och väl fungerande vård och omsorg. Där behandlar man folk med respekt och lyssnar på patient och anhöriga. Vårdcentralerna ligger inte under kommunens ansvar, som tur är.

Beredd att flytta

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel