Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är det det här man har att förvänta sig på äldre dagar?

När jag blir gammal och sjuk, har jag då rätt att få omsorg och sjukvård? Har man som en god skattebetalare, ställt upp i dåliga och bra tider, samt byggt upp vårt samhälle  tycker jag att man har rätten att bli behandlad som en god och trogen Södertäljebo.

Blir man sjuk och orkeslös beror det förmodligen på att man levt ett långt och innehållsrikt liv. Man förväntar sig som god skattebetalare, att detta ska vara en tid då kommunen visar sin tacksamhet, för de år man har hjälp till att skapa välfärden.

Jag skriver och påpekar detta som medmänniska till en granne. Hur besviken jag är över hur en gammal person i kommunen blir behandlad.

För pluskunder [+]: Äldre sågar hemtjänsten – Södertälje nästan sämst i Sverige: "Vi tar det här på allvar"

En gammal och orkeslös bor för sig själv, balansen är inte den bästa och åldern tar ut sin rätt.

Var finns kommunens biståndsbedömare, om det har funnits någon? Hur kan den då bedöma att personen ska klara sig själv?

Ramlar hemma och slår sig. Ambulans till sjukhuset, några dagar på sjukhuset, är färdigbehandlad (inget ont om sjukhuset, de tar hand om sin patient  på ett värdigt sätt men när patienten är färdigbehandlat, skickas han hem).

Var finns kommunens biståndsbedömare, om det har funnits någon? Hur kan den då bedöma att personen ska klara sig själv?

Enligt kommunen kommer det att sättas in nattbevakning och besök. Problemet är bara det att personen inte klarar att stå själv, utan ramlar igen.

Åter till sjukhuset med ambulans före påsk, nattpersonalen finner personen på golvet med en sårskada i huvudet.

Skärtorsdagen är personen hemma igen, helt obrukbar att klara sig själv. Som medmänniska och granne blir jag chockerad över hur kommunen agerar.

Nattpersonalen var hos personen klockan 21:00 skärtorsdagen, jag som granne gick in klockan 21:30, då sitter han och sover vid köksbordet. Hjälper till att få honom i säng samt ser till att larm, vatten och ”kissflaska” finns vid sängen enligt hans önskemål.

Läs också: Hemtjänsten är toppen i Nykvarn men botten i Södertälje

Grannarna hade hängt påskblommor på dörrhandtaget som en påskhälsning, de visste inte att han var på sjukhuset. Men ingen av personalen som gör hembesöken hade satt dessa i vatten, det gjorde jag när jag var inne hos honom.

Dagens tidning ligger på hallgolvet, ingen tar upp den utan kliver över den, i stället för att se till att den boende kan få tidningen för läsning.

Har kommunen inget ansvar, personen klarar sig inte själv, vad mig anbelangar finns det en del personal som inte verkar ha någon empati för en gammal medborgare.

Ska det här kallas omsorg av de äldre på gamla dagar i Södertälje kommun.

Att jag valt att skriva om det i LT beror på, att om du ringer till kommunen får du inget svar. Man hänvisar bara ”att det går inte att uttala sig om det enskilda ärendet”.

Som gammal Södertäljebo blir man båda arg och besviken på hur man hanterar de äldre. Då är väl till sin rätt att kommunen tar sitt ansvar och tar hand om de gamla Södertäljeborna.

Bengt Zetterberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel