Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är det barnförvaring som gäller?

Nedläggning. Läser med fasa i LT om besparings­förslagen för förskolorna i Järna. Flera tjänster behöver sparas in och förslag har kommit på att lägga ned den mindre enheten Grodan. Någon vecka tidigare har man kunnat läsa om att barn till föräldralediga ska få förlänga sin vistelsetid på förskolan från 15 till 30 timmar per vecka. Hur går det här ihop?

Är det någon av de ansvariga politikerna och tjänstemännen som har varit på förskolorna för att själva få en bild av hur verkligheten ser ut för barn och personal?

Vår dotter började i januari på den nybyggda förskolan Ljungbacken i Järna. Hon är drygt två år och var från början jätteglad att få börja på dagis. Det gick som en dans med invänjning av denna trygga tjej som är glad och framåt. Att lämna var heller inga problem till en början.

Efter cirka två veckor förändrades situationen helt då det vistas många små barn på liten yta varav några går omkring och gråter. Vår dotter tar mycket illa vid sig av detta och kan inte alls vara glad och leka bland andra gråtande barn.

Att det kommer bakslag vid invänjning får man räkna med – det vet vi som trebarnsföräldrar – men den här situationen som råder är inte acceptabel.

Personalen gör sitt bästa med de förutsättningar som ges – men det räcker inte. Det är redan i dag alldeles för många barn per personal och för stora barngrupper. Att varje pedagog ska ta hand om sju 1–3-åringar bland ett tiotal till på liten yta, där några är ledsna och gråter är ohållbart.

Det kommer hela tiden nya små ettåringar som ska vänjas in i denna miljö. Personal blir sjukskriven och ersätts inte av någon annan.

Är detta den nya formen av förskola i Södertälje kommun – barnförvaring, där det enda som räknas är att hålla budget?

Är det någon ansvarig som har funderat på vad barn som inte får uppleva trygghet, glädje och att det är någon som ser en på förskolan kan komma att kosta samhället i framtiden?

Det flyttar hela tiden in nya barnfamiljer i Järna, resurserna måste öka – inte minska!

Sanna Per Rinman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel