Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Är demokratin på lika villkor för alla?

I tisdagens LT kunde ni läsa om hur alla vi nio gruppledare i Södertälje kommunfullmäktige såg på det politiska klimatet i staden och våra respektive partiers framtid samt vår egen roll inom våra partier.

Jag svarade att jag såg med tillförsikt på framtiden och att vi ser fram emot valet 2018, då vi vill öka vårt inflytande i den dagliga politiska verksamheten i vår stad.

Tomas Karlsson (politisk redaktör på LT) var snabb med att påpeka två saker gällande vårt parti:

Dels att han tror/hoppas (?) att vi åker ur nästa val då man infört en treprocentsspärr för kommunalvalen från valet 2018 för att bli av med småpartier som stör de styrande med jobbiga frågor.

Dels att han även hävdade att vi endast drivit två frågor under våra två första år i fullmäktige: nämligen krog- och nöjesliv.

Min kommentar till detta är att det är tur att det något parti i fullmäktige står upp för Södertäljes restauranger och stadens nöjesliv. Där är det uppenbart att vi behövs och att nöjeslivet i staden uppskattar att vi står upp för dem.

Men att gå så långt att påstå att det är det enda vi jobbar med är en stor överdrift, av våra tolv motioner i fullmäktige så är det endast två som handlar om stadens nöjesliv – en om att förlänga uteserveringarnas säsong med en extra månad sommartid, samt en om att ge nattklubbarna möjlighet till att ha öppet till klockan 03 om de så önskar.

Övriga 83,3 procenten av våra förslag förminskades till noll av Tomas Karlsson. Lite trist kan jag tycka då han borde ha bättre koll på vad alla partierna i staden lägger för förslag. Visserligen har vi även lagt sju interpellationer, varav tre har rört stadens nöjesliv, men det blir fortfarande inte ”det enda vi gör”.

Att vi har lagt förslag om att bygga billigare lägenheter, fler parkeringar, rondell, belysning i hundrastgård och att värva fler kompetenta lärare suddades ut med ett par tangentslag.

Att vi ”endast” fick 1,73 procent i vårt första val kan låta lite, men det är 847 personer som har lagt sin röst på oss. Då ska man komma ihåg att vi endast var en handfull personer med tre veckor på gågatan som valarbete, och med en närapå obefintlig budget.

Att jämföra med de ”etablerade” partiernas budget och valorganisation så är det ett bra resultat.

Jag kan lugna Tomas Karlsson med att vi kommer att vara betydligt flera personer, företagare, volontärer och allehanda Södertäljebor under kommande valrörelse, att vi minst dubblar eller mer ser jag som mycket realistiskt, fler och fler Södertäljebor har insett fördelen med att ha ett lokalparti med i fullmäktige och de styrande organen.

Sedan anser jag att det är odemokratiskt med en treprocentsspärr i lokalval, vilket i princip gör det omöjligt framöver för vanligt folk att starta ett parti utan stora pengar eller organisationer i ryggen.

Ett eller två mandat av väljarna borde inte få diskvalificeras, det är inte demokratiskt.

Kristdemokraterna i Södertälje har lagt en motion om att återgå till ett valdistrikt i Södertälje, vilket skulle innebära att endast två procent räcker. Vi kommer givetvis stödja motionen. Det borde alla partierna i fullmäktige göra som påstår sig stå för en folklig demokrati.

Joakim Granberg partiledare Realistpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel