Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

April april... Ny färja ger både jobb och bostäder

En hyrd färja ska bli bostad under arbetet med kanalen, fixa ungdomsarbetslösheten och öka turismen.– Det kommer att bli jättebra, säger stadsdirektör Martin Andreae.

Arbetet med breddningen av kanalen väntas starta i höst, om mark- och miljödomstolen ger sitt godkännande, och ska vara klart 2017.

Under den tiden behöver sjöfartsverket bostad åt sin personal och sökte lägenheter hos Södertälje kommun – som sa nej.

– Vi har tyvärr inte möjlighet att ge dem några lägenheter eftersom det råder bostadsbrist i stan, säger Martin Andreae.

För att lösa problemet kom man fram till en annan lösning – kommunen hyr en färja som kommer att ligga vid kajen utanför Astra Zenecas gamla huvudkontor i Snäckviken.

– Det passar bra eftersom det området ändå inte används just nu. Kommunen har planer för området när kanalarbetet är klart men då är inte färjan längre där, säger Martin Andreae.

Färjan har 200 sovhytter som Sjöfartsverkets personal kommer att använda som bostad i veckorna.

När den inte används på helgerna är tanken att färjan ska åka på kryssning till finska Åbo – och då öppnar även färjans nattklubb, pianobar, gym, spa, restaurang och allt som kan tänkas behövas.

– Det är ett sätt att få in en del av pengarna som färjan kostar att hyra och ha uppställd. Samtidigt är det en chans att sätta Södertälje på turistkartan och visa att vi finns, säger Martin Andreae.

Kommunen har även talat med arbetsförmedlingen och hoppas få till ett avtal där arbetslösa ungdomar mellan 18 och 25 år kan jobba ombord på färjan.

– Det är ett ypperligt tillfälle att ge fler människor, framförallt unga, jobb. Vi har en tanke om att ungdomarna ska få testa olika sysslor som finns ombord för att få mycket arbetslivserfarenhet av olika områden och komma underfund med vad de gillar bäst så de lättare kan söka andra jobb sen, säger Martin Andreae.

De finska föreningarna i Södertälje är också glada.

Ari Kankainen är ordförande för Kulttuuriklubi.

– Vi ser direkta fördelar med att båten kommer. Det är skönt att slippa köerna till och från Stockholm med bil eller byten med buss och tåg. Det underlättar ett utbyte med Finland, bland annat när vi har stövelkastartävlingar. Det ger dessutom inkomster till staden också med hamnpersonal och allt runt omkring, säger han.

Eftersom färjan är utlandsregistrerad är det även möjligt med en taxfreeshop ombord. I dag kommer färjan att premiärvisas vid Astra Zenecas kaj och då finns det möjlighet att gå loss i taxfreeshopen – annars får man vänta till den riktiga invigningen i höst.

– Det här kommer att bli ett lyft för hela Södertälje, säger Martin Andreae.