Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Använde stulna identiteter för att lura till sig medicin – döms att betala 140 000 för onödig vård

Mannen åkte runt på olika sjukhus och lyckades med hjälp av stulna identiteter lura till sig narkotikaklassad medicin.

Mellan oktober 2014 och april 2016 åkte mannen runt till olika sjukhus i landet och uppgav att han var i akut behov av vård och smärtstillande medicin. Vid i stort sett alla tillfällen sade mannen att han hade ont i magen på höger sida, att han snart skulle in på operation och att han behövde en specifik medicin. Men så fort han fått de narkotikaklassade preparatet lämnade han sjukhusen - i ett par fall med medicinkanylen kvar i armen.

I den efterföljande rättegången sade manen att han uppgav andra personers namn och personnummer då han hade panikångest och tyckte att det var pinsamt att tala om det på sjukhusen.

Mannen, som är i 60-årsåldern och hemmahörande norr om Stockholm, har nu dömts vid Uppsala tingsrätt för bedrägeri vid 64 tillfällen, försök till bedrägeri, olovlig identitetsanvändning vid 22 tillfällen och narkotikabrott vid 61 tillfällen.

Enligt domstolen motsvarar mannens brottslighet ett straffvärde på fängelse ett års tid, men med hänsyn till hans psykiska ohälsa, döms han istället till skyddstillsyn. Han måste även underkasta sig vård mot missbruk och psykisk ohälsa.

Mannen döms även att betala ett 60-tal landsting och hälso- och sjukvårdsförvaltningar, däribland Södertälje sjukhus, sammanlagt 140 000 i skadestånd för onödiga provtagningar, sjukhusvård och medicinering.

En av de fem personer vars identiteter mannen använde sig av har drabbats av så stora problem i samband med identitetsstölderna att han har övervägt att lämna landet. Han tilldöms därför ett skadestånd på 10 000 kronor för integritetskränkning.