Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Äntligen ute i yttre tjänst”

Åtta polisaspiranter har börjat arbeta på Södertäljes gator. Och hälften av dem planerar att bli kvar i staden.

För två veckor sedan började åtta polisaspiranter, som i år kommer från landets alla tre polisutbildningar, sin praktiktermin i Södertälje polismästardistrikt.

– Det här är den femte terminen på polisutbildningen. Mitt i terminen får de sedan söka sin polisassistentstjänst, berättar Josefin Levander, polisassistent och aspirantansvarig på Södertäljepolisen.

Gruppen består av fem kvinnor och tre män och hälften har redan bestämt att de ska söka assistenttjänst på Södertäljepolisen.

Donna Eljammal har velat bli polis sedan hon var barn.

– Det är ett varierat och spännande jobb, där man får träffa många olika sorters människor. Jag vill göra skillnad och tror att mina språkkunskaper kan vara en tillgång, säger hon.

Varför just Södertälje?

– Det är spännande och mångkulturellt. Jag har också hört mycket bra om hur de arbetar här, svarar Donna Eljammal.

Gabriella Westermark har tidigare bott i Södertälje och gjort praktik hos Södertäljepolisen.

– Jag känner mycket för Södertälje och det är ett jättetrevligt gäng som jobbar här. Jag har känt mig välkommen och vill arbeta för att allmänheten ska tycka att polisen gör ett bra jobb, säger hon.

Det händer ju en hel del i Södertälje. Tänker man på att det kan bli farligt?

– Faran ingår i yrkesvalet, det har man tänkt på redan innan man sökte utbildningen. Att det händer saker gör att det känns mer intressant och varierande. Man vill ju lära sig så mycket som möjligt, säger Gabriella Westermark.

Tidigare i veckan var det första dagen aspiranterna skulle ut i yttre tjänst och LT följde med på en trafikkontroll. Utrustade med alkomätare och kommunikationsradio skrider aspiranterna till verket. De jobbar i par och börjar vinka in bilarna med självklar pondus.

Alla bilister stannar och blåser lydigt. Donna Eljammal får användning för sina språkkunskaper, när hon kallas över till en bil för att tolka på arabiska.

Hur viktigt är det med bra bemötande som polis?

– Polisaspiranterna är fortfarande under utbildning och är under bedömning om de är lämpliga för yrket. Om någon har en dålig attityd skulle jag ta upp det. Men det här känns som en väldigt bra grupp, säger Josefin Levander.

Hur känns det då som aspirant att vara i arbete?

– Det känns jättebra, man vill ju komma ut och träffa människor och jobba i yttre tjänst. Det är också nytt att gå i uniform. Man behöver nog några dagar att komma in i det, säger Robin Forsell.

– Kul att äntligen få komma ut i verkligheten. De flesta är positiva. Jag stoppade en dam som haft körkort i 42 år och som aldrig blivit kontrollerad. Då sa jag att nu är det väl dags, säger Pernilla Schmidt.