Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äntligen slut på snön – då ska gruset bort

Våren kopplar nu greppet om vinterns kvarvarande ryckningar. För kommun­ens snö­röjare/halkbekämp­are är uppgiften nu att ta upp de stora mängder grus som lades ut under den snöiga vintern.

Vinterväghållningen kommer att avslutas under april eller så fort vädret tillåter. Den stora sandsopningen, då alla kommunens vägar, gator, gångbanor och cykelvägar ska städas, påbörjas den 19 april och beräknas pågå en till två månader beroende på vädret, enligt kommunens informationsenhet.

– Ja, upptagning, sopning, städning är på gång och kommer att ta lång tid i år. Gruset samlar vi upp för återanvändning, så gör vi alltid. Grässlänter ska blåsas rena, refuger tvättas, med mera. Cirka en till två miljoner kronor brukar vi avsätta för efterarbetet, men jag kan tänka mig att det blir mer i år, säger stadsmiljöchefen Ove Lundgren.

Årets ordinarie snöröjningsbudget på 4,5 miljoner kronor lyckades vintern spräcka. Kommunen får punga ut med ett tilläggsanslag. Hur mycket det blir eller vad som behövs är ännu okänt, enligt Ove Lundgren.

De gator, vägar, gångbanor och cykelvägar som tagit skada av den hårda vintern repareras nu. Reparationsarbetet pågår successivt och beroende på omfattning och olycksfallsrisk. Ett hål i gatan kan växa från en liten grop till ett stort hål på någon timme, och en liten vattensamling kan växa till en översvämning.