Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äntligen slut på rödgrön dumhet

Tycker du att skattepengar ska användas med förnuft? Då kan du glädjas åt att Telleby återigen får användas som det var tänkt – som förskola.

I juni 1884 föddes Gustav Möller i Malmö. Han blev sedermera tidningsman, socialdemokrat och såväl socialminister i mer än 20 år samt handelsminister i två.

Men det är inte främst för detta som Möller har blivit ihågkommen. Nej, det är för att han myntade uttrycket ”varje förslösad skattekrona är en stöld från folket”.

Kärnfullt och svårt att missförstå. Ett uttryck som varje politiker, oavsett partifärg, borde memorera och lära sig utantill.

Inte minst gäller det för Södertäljes rödgröna majoritet – och alldeles särskilt de som styr i Järna.

I december är det fem år sedan beslutet fattades att förskolorna Grodan och Telleby i Järna skulle stänga. Majoriteten med socialdemokrater, miljöpartister och vänsterpartister ansåg att de bägge var för små – de ville placera Järnas minsta i nybyggda storskaliga Ljungbacken.

Grodan fylldes snabbt av nya yngel i en friförskolas regi. Telleby bommades igen, trots att Yvonne Kjellberg och Annika Hanssons företag Myca ville köpa fastigheten för att driva en förskola för 60 barn.

Det socialistiska styret vägrade benhårt. I såväl utbildningsnämnd som i Järna kommundelsnämnd röstade S, MP och V nej, med stöd av SD. Motiveringen löd att de kommunala förskolorna i Järna har ”ett betydande överskott på platser”.

Majoriteten fortsatte sedan med att trotsa Förvaltningsrättens utslag som gett Myca rätt (det råder fri etableringsrätt i Sverige, så ock i Järna) och i fyra år har Telleby stått tom.

Kostnaden för denna rödgröna strategi har av kommunens egen utredare beräknats till 800 000 kronor per år enbart för driften.

Till det kan läggas den värdeminskning som skett under de fyra år som den stått tom – även det pengar som kunde ha gjort nytta någon annanstans i välfärden.

Och nu, under vårvintern när beslutet att sälja var taget, tvingades man till slut att sälja fastigheten för 7,3 miljoner, 600 000 kronor lägre än utgångspriset. Köparen av Telleby, Christer Kvarnström, förklarade att han gärna ville se förskoleverksamhet i lokalerna. Och nu står det klart att det blir just Myca kommer hyra in sig i lokalerna. Bolaget räknar med att starta en första avdelning i oktober.

Mellan tummen och pekfingret har den rödgröna dumheten kostat fem miljoner kronor om man räknar ihop driftskostnad och värdeminskning.

Pengar som kastats rätt ut i sjön. Eller stulits från folket, om man så vill.

Undrar vad Gustav Möller hade tyckt?