Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äntligen – nu byggs Furuborgskolan

Här är spadtaget som ska ge Nykvarn en ny skola. Och som gör att årskurs sex kan lämna högstadieskolan.

Annons

Den nya skolan är efterlängtad – inte minst bland alla de föräldrar som hellre ser att barnen i årskurs sex får gå kvar på Turingeskolan och Björkestaskolan och slipper de stora eleverna på Lillhagaskolan.

– Vi arbetar för att det ska bli så från hösten 2017, säger utbildningschef Inger Fransson.

Det var hon, utbildningsnämndens ordförande Thomas Wiberg (NP) och Björn Lundberg från byggföretaget Cobab som i går tog det första spadtaget mitt emot Strängbetongs nedlagda fabrik.

Endast de närmast sörjande hade samlats för att höra kommunalrådet Bob Wållberg (NP) tala om en ny ”glädjens dag” för Nykvarn.

– Det har tagit tid. Det har stötts och blötts. Men nu är det klart. Furuborgskolan ska byggas, sade han.

Tidigare var förhoppningen att skolan skulle stå klar till höstterminen 2016, men så blir det inte. Därmed riskerar det att bli väldigt trångt i skolorna nästa höst.

– Ganska snart ska vi ha ett svar på hur vi löser det, säger Inger Fransson.

Skolan för 103 miljoner kronor och 300 elever upp till årskurs tre ska i stället vara klar i februari 2017.

– Tidsplanen känns hållbar. Vi bygger på gammal åkermark, så där borde det inte finnas några överraskningar, säger Cobabs projektchef Staffan Jonsson.