Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äntligen kan våren vara på ingång

Våren har ännu inte hunnit ikapp efter det ovanligt kalla marsvädret. Den kommande veckan väntar instabilt väder, men med mestadels milda temperaturer.

I vissa delar av Sverige har det blivit vår: Skåne, sydligaste Gotland, på vissa håll vid Västkusten och vid Ölands nord- och sydspets.

Den är dock kraftigt försenad – i Skåne handlade det om en månads fördröjning, enligt Erik Rindeskär som är meteorolog på Foreca.

– Om man tittar på mars månad var temperaturerna en till tre grader lägre än det normala i hela landet. Jämför man dessutom med de senaste åren är våren ännu mer försenad än normalt eftersom 2000-talet har varit varmt, säger han.

I Stockholms län brukar det bli vår någon gång i andra halvan av mars, vilket innebär att dygnsmedeltemperaturen har varit över 0 grader under sju dygn i följd.

Väderprognosen visar mildare väder framöver – så det finns chans att våren kommer till länet under veckan. Det ser dock inte ut att bli något fika-i-solen-väder:

– Till onsdag drar det in ett regnväder. I samband med det kommer det upp varmare luft. Temperaturen hamnar på mellan 5 och 8 grader. Under torsdagen passerar ett nytt regnområde. Snötäcket lär ju få sig en rejäl törn de här dagarna, säger Erik Rindeskär.

Även på fredagen kan det bli nederbörd, enligt prognosen. Helgens väder är osäkert och beror på var fronten lägger sig. I grannlänet Södermanland blir temperaturerna tvåsiffriga till helgen. Stockholms län ser dock ut att hamna i ett kallare område med omkring 5-8 grader.

– Det är inte omöjligt att vi framåt måndag nästa vecka kan konstatera att våren har kommit, säger meteorologen.