Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äntligen får Sverige en samtyckeslag

De senaste månaderna har nyhetsflödet fyllts av vittnesmål om sexuella övergrepp och trakasserier. Kvinnor från bransch efter bransch har brutit tystnaden och delat med sig av sina berättelser. Fruktansvärda skildringar som tidigare varit skamfyllda hemligheter, eller bara delats med några få, har kommit upp till ytan och synliggjort omfattningen av problemet.

Även kvinnor som utsatts för våld i hemmet har delat med sig av sina erfarenheter under hashtagen #bortabramenhemmavärst. Genom att offentliggöra dessa berättelser har tystnadskulturen äntligen brutits.

Kraften i #metoo-uppropen är omvälvande och beskrivs som det viktigaste som hänt kvinnorättsrörelsen sedan rösträtten. Rörelsen är global, efterlängtad och bygger på en stark solidaritet kvinnor emellan.

Orättvisorna har pågått alldeles för länge och nu måste vi kraftfullt agera för att bryta destruktiva, patriarkala föreställningar och skapa nya jämställda normer. En jämställd värld kommer aldrig att vara möjlig så länge den sexuella integriteten hos hälften av befolkningen inte är fredad. Vi får inte svika de modiga kvinnor som berättat.

En av anledningarna till att #metoo-uppropen har fått en sådan genomslagskraft är att lagen hittills inte tillräckligt har skyddat offren.

Enligt nuvarande sexualbrottslagstiftning har domstolen bedömt avsaknaden av ett nej som ett ja. Situationer där offret sovit eller varit för rädd eller berusad för att säga ifrån, har inte alltid omfattats av lagen.

Miljöpartiet har länge jobbat för att öka skyddet för den sexuella integriteten och redan 2007 lade dåvarande språkröret Peter Eriksson en motion om samtyckeslagstiftning. Samma år bekostade MP i opposition en skuggutredning ledd av Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt, som fick namnet Samtyckesutredningen – lagskydd för den sexuella integriteten. Vi har därefter kontinuerligt tryckt på för att få till stånd en samtyckeslagstiftning.

Nu lägger S–MP-regeringen förslag om en ny samtyckeslag – en sexualbrottslagstiftning byggd på frivillighet. Nu ser det också ut att finnas ett brett stöd i riksdagen och lagen ser ut att kunna träda i kraft redan till sommaren.

Reformen innebär bland annat bättre stöd till brottsoffren, skärpta straff och att två nya oaktsamhetsbrott införs. Det innebär också ett förbättrat skydd för barn.

Majoriteten av alla anmälda fall av våldtäkter och sexuella övergrepp läggs ner, ofta tidigt i processen.

#metoo-uppropen har redan haft bäring på samhället. Mörkertalet är stort gällande anmälda sexualbrott och här har #metoo spelat en värdefull roll – efter upproren har antalet anmälningar ökat med 33 procent i november jämförelse med november 2016. Vi måste fortsätta arbeta med att minska mörkertalet ytterligare och att alla övergrepp, utan undantag, anmäls.

Uppropen har även väckt liv i debatten om hur sexualbrott hanteras av polis och domstol. Majoriteten av alla anmälda fall av våldtäkter och sexuella övergrepp läggs ner, ofta tidigt i processen. För att komma till rätta med det här problemet satsar regeringen historiska 7,1 miljarder kronor på polisen, det är mer än polisen själv begärt och den största satsningen på 2000-talet.

Mitt i alla hjärtskärande berättelser finns det en positiv kraft. En ökad medvetenhet breder ut sig och sju av tio svenskar tror att uppropen kommer att leda till förändring.

Med en konstruktiv debatt, en bättre lagstiftning och mer resurser till polisen är det förhoppningsvis en riktig förutsägelse. Vi kommer inte att ge upp innan vi har fått en jämställd värld utan sexuella övergrepp.

Janine Alm Ericson (MP)

riksdagsledamot och jämställdhetspolitisk talesperson

Mats Pertoft (MP)

riksdagsledamot och rättspolitisk talesperson

Ewa Lofvar Gerdsdotter (MP)

kommunalråd Södertälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel