Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Antalet förgiftade hundar ökar i Stockholms län

Stockholms län landar på en andra plats av de 21 länen när det gäller hundar som söker veterinärvård för förgiftningssymptom.

Det finns flera anledningar varför hundar förgiftas. Jäsande degar, choklad och salt är vanliga orsaker till förgiftning.

Men den absolut vanligaste orsaken till att våra fyrbenta vänner förgiftas är råttgift. Det problemet är störst i storstäder där råttproblemen har ökat de senaste åren.

"Lämna inte mat och godis obevakad och var extra uppmärksam på vad din hund äter utomhus. Om du misstänker förgiftning är det viktig att kontakta veterinär för råd och eventuell behandling, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur hos Agria Djurförsäkring".

Symptomen är olika men vanligaste symptomen är påverkad allmäntillstånd, kräkningar, diarré, skakningar och ökad salivutsöndring.

När det gäller råttgift kommer symptomen 1-3 dagar efter att hunden fått i sig giftet.

Då kan hunden få allt från blåmärken eller beskedliga blödningar från slemhinnor i nos, munhåla och svalg, till blod i avföring och urin och massiva blödningar i inre organ.

En del gifter kan orsaka snabbare symptom med kramper och att hundens medvetande påverkas.

Här löper hundar störst risk att förgiftas:

1. Västmanland

2. Stockholms län

3. Uppsala län

4. Södermanland

5. Skåne