Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ansvariga ledare vägrar att ge svar

Oktoberteatern vidhåller att det är på grund av Magnus Mankan Nilssons hälsa som ”Viss text saknas” inte spelas. Samtidigt erkänner de att arbetsmiljön på teatern är ett problem.

Oktoberteatern vill inte kännas vid att det är konstnärliga skäl som ligger bakom att ”Viss text saknas” har lagts på is. ”Det har funnits meningskiljaktigheter om regiarbetet, men spänningar och konflikter finns ofta i en kreativ process på en teater, och är ingenting som skiljer oss från övriga teatersverige”, skriver Oktoberteaterns konstnärliga ledare Ninne Olsson tillsammans med Staffan Göthe, tf ordförande i Oktoberteaterns styrelse i ett pressmeddelande. LT har sökt Ninne och Staffan under hela fredagen men de vägrar att svara i telefon.

Staffan Jonson, kultur- och fritidschef är bekymrad över situationen.

– Det är naturligtvis inte bra att en intern konflikt exponeras på det här sättet. Det är även tråkigt att ”Viss text saknas” inte spelas, eller skjuts upp, säger han.

Magnus Mankan Nilsson riktade kritik mot Oktoberteatern efter att hans pjäs har lagts på is.

– Jag kan inte längre ta ansvar för ”Viss text saknas” rent konstnärligt. Jag har svårt att känna förtroende för Oktoberteaterns ledning, då jag inte känner mig respekterad i mitt arbete. Detta har bidragit till konflikt och en urusel arbetsmiljö där människor ställs mot varandra. Detta är inget som gagnar min pjäs. Efter 38 år på Oktoberteatern vill jag verkligen bidra till sann kommunikation och bli respekterad, sa Mankan till LT igår.

Oktoberteatern har blivit omskriven under vintern.

I december lämnade Oktoberteaterns styrelseordförande Annika Dahl sin post och ersattes av Staffan Göthe. I januari lämnade Anna Bohman Enmalm, ordförande för Kultur- och fritidsnämnden, teaterns styrelse på grund av jäv. Pjäsen ”Deras rum” med ensemblen Livet, bitch! skulle spelas för skolor under våren men spelades bara en gång i januari då Teaterförbundet krävde att skådespelarna i ensemblen skulle få avtalsenliga löner, något Oktoberteatern inte hade räknat med. Efter en tid blev finansieringen klar och det blir ytterligare sju föreställningar av ”Deras rum”, med spelstart 5 mars.

– Min upplevelse i arbetet med ”Deras rum” är att det fortfarande finns arbetsmiljöproblem på teatern. Livet, bitch!-ensemblen ser ändå fram emot spelperioden i mars och kommer gå in med full kraft och positiv energi med sikte på publiken, säger Grete Havnesköld, manusförfattare, regissör och skådespelare i Livet, bitch!.

Oktoberteaterns pressmeddelande

Ninne Olsson, konstnärlig ledare

Staffan Göthe, tf ordförande

i Oktoberteaterns styrelse

REPLIK. Oktoberteatern fick en önskan från Magnus Nilsson att ställa in föreställningarna av hans pjäs Viss Text Saknas. Tillsammans med honom togs ett gemensamt beslut att ställa in förra söndagens föreställning på grund av sjukdom och därefter lägga föreställningen i tillfälligt viloläge.

Ett av två skäl är att Magnus Nilsson åberopar konstnärliga skäl, men det är viktigt att säja, det skälet delas inte av teatern. De föreställningar som har spelats har hållit alla hög kvalité, vi är glada och stolta över att ha kunnat ta den till premiär, att ha den på repertoaren och hade gärna velat spela vidare.

Det har funnits meningsskiljaktigheter om regiarbetet, men spänningar och konflikter finns ofta i en kreativ process på en teater, och är ingenting som skiljer oss från övriga teatersverige.

Det har förekommit en kritik av våra arbetsmiljöförhållanden, som vi är medvetna om och har arbetat med minutiöst sen i december, och tagit fram en uppdaterad arbetsmiljöplan som antagits av vår styrelse.

Det andra – och viktigaste skälet till att vi beslöt att lägga föreställningen Viss Text Saknas i viloläge – är av hänsyn till Magnus Nilsson i omsorg om hans hälsa.