Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anställd på förskola kränkte barn – församling krävs på skadestånd

En anställd på en förskola i Södertälje agerade hårdhänt och kränkande mot ett barn vid flera tillfällen i uppfostrande syfte. Nu krävs förskolans huvudman på skadestånd.

Barn- och elevombudet (Beo) vid Skolinspektionen har utrett två anmälningar mot den anställde på förskolan som drivs av en kristen församling. I båda fallen ska den anställde ha agerat stressat, hårdhänt och kränkande mot ett barn.

I det ena fallet kommer Beo fram till att det inte varit fråga om någon kränkning, men slutsatsen i den andra utredningen gör tvärt om gällande att barnet har blivit kränkt. Därför kräver nu Beo att förskolans huvudman betalar 10 000 kronor i skadestånd till barnet. Enligt Beo har den anställde utsatt barnet för ett smärtsamt fysiskt ingripande vilket är helt oförenligt med den anställdes roll för förskolepersonal och de regelverk som styr förskolans verksamhet.

Församlingen som är förskolans huvudman får även kritik i båda fallen då händelserna inte har anmälts direkt vidare till förskolans chef och huvudman och därmed inte heller utretts omgående.