Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anställd lämnade funktionsnedsatta ensamma hela natten – händelsen anmäld

En anställd vid ett kommunalt boende för psykiskt funktionsnedsatta personer i Södertälje lämnade brukarna ensamma en hel natt för att uträtta privata ärenden. Nu har händelsen anmälts.

Enligt anmälan hade en chef fått indikationer på att den anställde ibland gjorde egna ärenden på arbetstid. Chefen åkte därför till boendet redan klockan 04.45 en morgon och upptäckte då att boendet stod obemannat. Den anställde, som jobbade jour, kom tillbaka först klockan 06 och erkände då att hen hade lämnat boendet obemannat redan klockan 23 på kvällen på grund av ett akut, privat ärende.

Enligt den Lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) som nu har gjorts har den anställdes frånvaro inneburit risk för brukarnas säkerhet och hälsa. I anmälan nämns att en av brukarna på LSS-boendet har ett stort behov av personalstöd och en annan har epilepsi vilket kan betyda att personen behöver hjälp när som helst på dygnet. Brukarna kan inte heller använda telefon för att slå larm om något händer -utan är helt beroende av att det finns personal på plats.

Enligt anmälan har brukarna inte märkt att personalen inte fanns på plats, men händelsen klassas ändå som ett allvarligt missförhållande. Den anställde ska ha fått sparken efter händelsen.