Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anropsstyrd trafik kan ge stora miljövinster

Stockholm är en av världens miljösmartaste regioner.

Annons

Sverige har kommit långt med klimatsmarta lösningar och minskade utsläpp samtidigt som tillväxten har varit hög.

Samtidigt behövs det kraftfulla åtgärder om vi ska kunna ställa om till ett fossilfritt samhälle och möjliggöra för fler att ställa sin bil och i stället åka kollektivt.

Tillgängligheten i hela regionen och människors mobilitet är väldigt viktig, speciellt för dem som inte har tillgång till, inte kan, eller inte vill köra bil.

I regionkärnorna är tillgången till kollektivtrafik, gång och cykel god men ute på landsbygden är bilberoendet fortfarande stort.

Eftersom kollektivtrafiken är solidariskt finansierad med runt hälften av medlen från SL-taxan och hälften från landstingsskatten sätter det ramarna för hur mycket resurser kollektivtrafiken har.

Effektivare och smartare lösningar för trafiken i landsbygden kan göra att vi får mer kollektivtrafik för samma pengar. Inte minst nu, när kollektivtrafiken har fått ett inkomsttapp på omkring 500 miljoner kronor på grund av oppositionens röstande i landstingets budgetprocess.

Därför är möjligheterna att tänka i nya banor än viktigare i dag än vad de var i går.

En sådan lösning som vi i Centerpartiet gick till val på, och som landstingets trafikförvaltning nu utreder, är att pröva anropsstyrd trafik i glesbygd.

Anropsstyrd trafik skulle kunna användas med mindre fordon i stället för att köra bussar med få eller inga passagerare.

Människor som i dag inte har tillgång till kollektivtrafik skulle kunna pendla. Samtidigt skulle både pengar och miljö sparas. Idén med anropsstyrd trafik är redan verklighet i flera län.

I Kalmar län behöver den som vill resa boka resan två timmar i förväg och det har visat sig vara en populär variant för att klara av att ge landsbygden kollektivtrafik.

Med en bättre och effektivare kollektivtrafik får fler människor möjlighet att arbetspendla och åka till fritidsaktiviteter i hela regionen och inte bara i kärnorna.

Samtidigt får vi all trafik att fungera smidigare och kan minska på utsläpp från bilkörning och köer.

En förbättrad kollektivtrafik på landsbygden med nya smarta lösningar borde angå alla.

Som landstingspolitiker har vi ansvar att utveckla hela regionen och nu ser vi till att göra verklighet av våra vallöften.

miljö- och regionplaneringslandstingsråd

Bosse Andersson (C)

vice ordförande i landstingets trafikplaneberedning

Tag Gripenstam (C)

gruppledare Södertälje, ersättare i landstingets trafiknämnd

Gustav Hemming (C)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel