Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anropsstyrd trafik ger tryggare resa

I LT kunde vi nyligen läsa om de förändringar i kollektivtrafiken som ser ut att bli av i Södertälje med omnejd när den nya tidtabell börjar gälla i december. Bland annat handlar det om att taxi ska ersätta bussar på vissa sträckor. SL övergår alltså till anropsstyrd trafik.

Ett pilotprojekt ska sättas igång för delar av linjerna 750, 778, 782, 785 och 787 i Södertälje och Nykvarn. Anledning är att det inte är så många som åker på de aktuella sträckorna.

Det är mycket välkommet att vi får anropsstyrd trafik. I glest bebyggda områden där det inte bor så många är det en stor fördel att du som är resenär själv kan beställa din resa. Det förbättrar tillgången till bra transporter för dig som reser samtidigt som det effektiviserar kollektivtrafiken.

Därtill är det med tanke på miljön givetvis onödigt att tomma bussar rullar. Att införa anropsstyrd trafik är ett sätt att ta ansvar för medmänniskor och miljö.

Läs Tomas Karlsson: Nykvarn borde tänka till kring kollektivtrafiken

Kristdemokraterna vill utveckla den anropsstyrda trafiken ytterligare. För många äldre personer finns det ett behov av en trafik så nära porten som möjligt. Ännu närmare än vad den ordinarie SL-trafiken kan erbjuda.

Därför finns Närtrafiken som ofta går i områden där många äldre bor. Bussen är ett smidigt sätt att ta sig till exempelvis vårdcentralen, mataffären eller till den övriga kollektivtrafiken.

En anropsstyrd närtrafik skulle ge en mer trygg och tillgänglig resa för den som har svårt att gå från busshållplatsen eller tunnelbanestationen. Ju större Kristdemokraterna blir i valet i september, desto närmare och tryggare kollektivtrafik får alltså du.

Karl Henriksson (KD)

ordförande för landstingets trafikplaneberedning

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel