Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anpassningen till SD är en misslyckad och farlig strategi

Vi märker alla att årets valrörelse sker i ett nytt politiskt klimat, dominerat av ett högerpopulistiskt perspektiv. Klassiska svenska värderingar som medmänsklighet och solidaritet, också internationellt, öppenhet, tolerans och respekt för alla människors lika värde, verkar vara som bortblåsta. I stället präglas debatten av en kortsynt nationalegoism, främlingsrädsla och vi och dom-mentalitet.

Det här är inget unikt för Sverige. Men vi väcker uppseende också internationellt genom vår dramatiska omsvängning från att ha setts som en ”humanitär stormakt” till att framstå som ett land präglat av räddhågsenhet och oginhet.

Det här är egentligen en orättvis bild. En stor majoritet av det svenska folket står i huvudsak fast vid de klassiska svenska grundvärderingarna. Men de två stora partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, liksom också lilla Kristdemokraterna, har drabbats av panik när de sett en ström av väljare gå över till SD. Då blir det enda viktiga, tycks det, att försöka vinna tillbaka dessa marginalväljare. Och metoden är att lägga sig så nära SD:s budskap som möjligt.

Att nu ledarna för de stora partierna ägnar sig åt en allt starkare invandringsfientlig retorik, ibland med rent islamofoba inslag, tycks inte få förlorade väljare att återvända

Den strategin blev inte bra. Att nu ledarna för de stora partierna ägnar sig åt en allt starkare invandringsfientlig retorik, ibland med rent islamofoba inslag, tycks inte få förlorade väljare att återvända utan stärker snarare SD.

Och samtidigt upplever i synnerhet S och KD att alltfler av deras kärnväljare, för vilka värden som humanism och medmänsklighet fortfarande är viktiga, inte längre känner sig hemma i sina partier. Ett annat pris för SD-anpassningen är att de gamla regeringskonstellationerna – de rödgröna och alliansen – splittras och det blir otydligt vilka regeringsalternativ som finns.

Men det värsta är kanske ändå att när Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) och oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) förenas i en alltmer främlingsfientlig retorik, och ledningen för det parti, som traditionellt vill se en politik på kristen grund, börjar låta alltmer islamofobisk, då skadas Sverige. Främlingsfientliga krafter uppmuntras, motsättningarna ökar och integrationen försvåras.

Istället borde alla partier till vänster om SD enas i kampen för de traditionella svenska värdena –medmänsklighet, solidaritet, öppenhet, tolerans och respekt för allas människovärde.

Vi borde ta på stort allvar de utmaningar som den globala flyktingkrisen skapar också för Sverige, men också ta vara på de möjligheter som migrationen skapar för ett land som annars kommer att tyngas av en alltmer åldrande befolkning.

Pär Granstedt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel