Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ännu mer grus i Sportfiskarnas maskineri

 
Striden om Moraån
Visa alla artiklar

Motståndet mot att riva Järnadammen och engagemanget i Järna för Moraån har bara vuxit sig starkare för varje år sedan 2009. Sportfiskarna har försökt vända opinionen i Järna med hjälp av några lokala politiker – men här gick man bet.

Senaste nederlaget för Sportfiskarnas rivningsdrömmar var när vi Järnabor gick kvinna och man ur huse till mötet i Församlingshemmet 12 juni. Där talade hela Järna med en röst – dammarna ska vara kvar!

Kommunstyrelsen var redan i december 2017 av samma uppfattning, att bevara vattenspeglarna.

Konstigt nog nämndes inte sportfiskarna med ett enda ord på detta av kommunen sammankallade möte i Järna. I stället fick vi intryck av att det var länsstyrelsen som plötsligen ville ha upp havsöring och flodnejonöga i Moraån till varje pris. Eller kanske var myndigheterna bara uppskrämda av EU:s vattendirektiv?

För en utomstående verkar det nästan som om någon i kommunen har intresse av att skydda Sportfiskarna från exponering. Är hen en politiker kan vi hoppas att denne dunstar bort i valet.

Detta, att ställa myndigheter mot varandra och sedan låta oss skattebetalare pynta fiskvägskalaset, är en standardstrategi hos Sportfiskarna.

Sanningen är att Sportfiskarna satte snöbollen i rullning och JO-anmälde länsstyrelsen, som i sin tur ställde Södertälje kommun mot väggen med ett föreläggande om fiskväg 14 juni förra året.

Detta, att ställa myndigheter mot varandra och sedan låta oss skattebetalare pynta fiskvägskalaset, är en standardstrategi hos Sportfiskarna. Men inte ett pip om detta på mötet. Järnadammen är bara första stoppet i Sportfiskarnas rivningsvåg. Sedan försvinner även Tellebro och Kallfors, något som Pär Granstedt med kraft underströk på mötet.

Det är nämligen inte bara i Järna som dammar är hotade. Utrivning av kvarndammar går som en epidemi över hela Sverige, flera hundra är redan borta, men det är tyst i media. Bakom denna utrivningsvåg står Sportfiskarna. Med sina 56 000 medlemmar utgör de en stark lobbygrupp.

Värd att notera är att detaljplanen över Järnadammen är från 1959, alltså tre år före det att dammen brast och det nuvarande dämmet gjordes i betong. Detaljplanen gäller än i dag och pekar ut dammen som vattenområde "som ej får bebyggas eller fyllas ut". Dammens strandlinje får alltså inte ändras eller avsänkas utan ny detaljplan.

Förutom själva fiskvägen i mångmiljonklassen behövs då även en ny detaljplan, säkring av järnvägsbro, inlösen eller säkring av fem fastigheter med mera. Vill Sportfiskarna betala för detta? Knappast. De vill att du och jag betalar via skattsedeln.

Men nu har Sportfiskarna ännu ett gruslass i maskineriet, då en enig kommundelsnämnd i Järna den 19 juni klart och tydligt visade sitt helhjärtade stöd för medborgarförslaget om ett ett klimatsmart bad i Järnadammen.

Dock måste förslaget utredas vidare av tjänstemännen kring tekniska frågor innan formellt beslut kan tas. Men alla var överens om att badvattnet inte ska tömmas ut!

Nämndens ledamöter fick även ta del av de 380 namnunderskrifter som Järnas ungdomar samlat in för att få till ett klimatsmart bad. En eloge till våra lokalpolitiker i Järna för deras vilja att jobba över partigränserna för Moraån.

Benjamin Boardman

Moraåns vänner

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel