Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ännu ett rekordår för Scania – fler anställda, fler sålda fordon och högre omsättning

Scanias rapport för 2017 visar flera rekordnoteringar. 2017 blev all time high för lastbilsleveranser, nettoomsättningen ökade med 15 procent jämfört med året innan, och antalet anställda har stigit med 3000 personer.

Annons

– Scanias nettoomsättning steg till rekordhöga 119,7 miljarder kronor, en ökning med 15 procent jämfört med föregående år. Leveranser av lastbilar nådde den högsta nivån någonsin, säger Scanias vd Henrik Henriksson, i ett pressmeddelande i samband med att Scania på tisdagen publicerade sin årsrapport för 2017.

Till LT säger Henrik Henriksson att rekordresultatet är tack vare ”alla medarbetare runt om i världen som verkligen tar i det lilla extra”.

Redan i samband med delårsrapporten i oktober pratade vd Henrik Henriksson om 2017 som ett rekordår, och att det är betydelsefullt för Södertälje:

– Södertälje är vår bas. Det är här vi koncentrerar alla våra tunga delar: forskning och utveckling, inköp, produktion, marknadssidan, stab. Det kommer vi fortsätta göra. Vi lever i en symbios med Södertälje – vi behöver varandra.

Att Scania vill växa som serviceföretag, och i framtiden sälja tjänster istället för fordon, är också något Henriksson lyfter i sin kommentar till rapporten för 2017:

– Över 300 000 uppkopplade fordon i flottan möjliggör för Scania att ständigt kunna utveckla erbjudandet till kund med allt effektivare tjänster för förbättrad lönsamhet.a

Antalet leveranser av lastbilar och bussar stannar på 90 777 stycken, vilket är en ökning med 12 procent jämfört med 2016. Den totala orderingången stannar på 109 415 stycken lastbilar och bussar 2017, vilket är en ökning med 28 procent jämfört med året innan.

Antalet anställda i Scania var vid årsskiftet 49 263 personer, vilket är cirka 3000 fler än för ett år sedan.

Annons