Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ännu ett fartyg på grund - kaptenen var "ofantligt berusad"

Fredag den tredje augusti gick ett lastfartyg på grund utanför Helsingborg och kaptenen är misstänkt för sjöfylleri. Detta blir det andra fartyget inom loppet av två veckor som går på grund i Sverige.

Anmäl text- och faktafel

– Det rör sig om ett cirka 130 meter långt och 17 meter brett fartyg, säger Fredrik Bratt, presstalesperson vid polisen till Aftonbladet.

Strax efetr 23 på kvällen upptäckte Sjöfartsverket att fartyg hade satt en felaktig kurs och att det kunde sluta illa. I minst 20 minuter försökte Sjö- och flygräddningscentralen komma i kontakt med lastfartyget.

Ett annat fartyg i närheten reagerade på att fartyget var på väg mot fel håll och försökte få lastfartygets uppmärksamhet genom att tuta och lysa med lamporna. Detta hjälpte inte och fartyget gick på grund vid ungefär 23.30 på fredagskvällen.

När Kustbevakningen tog kontakt med lastfartygets kapten var han märkbart berusad och fick därför följa med polisen för provtagning.

– Han var så ofantligt berusad, så antagligen låter man honom sova ruset av sig innan man förhör honom, säger Kim Hild på polisens ledningscentral till Sydsvenskan under fredagskvällen.

Kaptenen är nu misstänkt för grovt sjöfylleri och vårdslöshet i trafiken.

Kustbevakningen har tagit över arbetet och menar att de inte kan se att det har läckt någon olja samt att de inte har någon prognos på när fartyget kan dras loss.

Detta är det andra lastfartyget som under kort tid gått på grund i Sverige. Det första lastfartyget som var på väg mot Södertälje gick på grund i Jungfruskär i Tjusts skärgård, även i det fallet är kaptenen misstänkt för sjöfylleri.