Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ännu en SSS-talang klarade kvalgränsen till junior-EM

I onsdags var det Björn Seeliger som gjorde det. På fredagen kvalade även Emma Sundstrand in till junior-EM i simning.

Emma Sundstrands fullträff kom på 200 meter medley på fredagens finalpass i Swim Open i Stockholm. Hon tog sig till B-final efter ett lopp som var något långsammare än det personliga rekordet 2.27 - och sänkte sig sedan rejält på kvällens finalpass. Det blev en 13:e plats med tiden 2.24,49 - 15 hundradelar över EM-kvalgränsen och personligt rekord med två och en halv sekund.

– Det var mitt mål och det var precis på gränsen, så det kändes bra, säger hon.

Sundstrand, född 2001, simmade även B-final i torsdags, på 400 meter medley. Men då gick fungerade inte alls på kvällspasset, då hon var fem sekunder långsammare än på morgonen.

– I den B-finalen var hon alldeles för nervös. Jag tänkte vad är det som händer, hon simmade jättelångsamt. Men de är fortfarande unga och det är nerver det handlar om. I dag var det som att när hon hade gjort en final i går var det precis som att det inte var läskigt längre. Hon gick i och simmade i stället för att vara blyg och passiv, säger Christian Johansson, som fick se Björn Seeliger göra likadant i onsdags när han inte kunde släppa loss på 200 rygg på kvällen efter att ha klarat EM-kvalgränsen på morgonen.

Emma Sundstrand fick sitt genombrott på de långa frisimssträckorna, men har nu visat att hon håller hög klass även på medley.

– Det går väl bäst på medley just nu, men frisim är också kul, säger hon.

På samma distans, 200 medley, tog sig klubbkompisen Alida Ramdén, 19, till A-final på samma distans och blev sjua på 2.19,32.

– Det var en glimrande tid faktiskt, hon sänkte sig en sekund från försöken, det var riktigt bra, säger Christian Johansson.

SSS-tränaren fick även se Björn Seeliger, född 2000, simma riktigt bra för tredje dagen i rad. Efter att ha imponerat på såväl 50 som 200 meter ryggsim, gjorde han en fin insats på 100 meter rygg, där han i försöken sänkte sitt personliga rekord med nästan två sekunder och gick in i kaklet på 57,99. I B-finalen blev han tvåa efter att ha sänkt sig ytterligare, till 57,68.

– Han har gjort ett bra mästerskap, han kvalade också in till EM i dag på 100 meter ryggsim efter att ha kvalat in på 200 i förrgår. Och på 50 rygg var han bara drygt tre tiondelar från det svenska juniorrekordet nu och han har ju fem år kvar som junior. Så det ryker nog om ingen annan gör det bättre på vägen, säger Christian Johansson.

En som så när klarade EM-kvalgränsen var Erik Brandt, född 1999, som för första gången under 52 sekunder på 100 meter fritt i långbana, med tiden 51,94. Han var drygt tre tiondelar ifrån att få simma C-final och fick därmed ingen chans att putsa sitt nya personliga rekord på kvällen.

– Han slog till med ett prydligt personligt rekord, det var den tredje snabbaste tiden i Sverige genom tiderna i hans åldersgrupp. Det var jättebra av Erik, men däremot hade han lite stolpe ut eftersom nivån var så hög just på 100 fritt, är man kille är det väldigt svårt att slåss mot seniorer på internationell nivå när man bara är 16 år. Det var kanske den distans som det var hårdast konkurrens på, så han fick ingen ny chans att simma. Han missade ett junior-EM med några få tiondelar. Men har vi tur får han åka ändå, de kan göra ett litet wild card för Erik. Men vi får vänta till på måndag, säger Christian Johansson.