Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna Iwarsson lämnade Friskis för att bli författare

Att vara herre på sitt eget skepp är något Anna Iwarsson vet mycket om. I juni släppte hon sin debutbok om omval och hur du leder dig själv dit du vill gå.

Molnen ligger täta över Södertälje och regnet rusar ner. Anna Iwarsson tittar ut över Storgatan och pekar.

– Där nere på Kringlan hade jag mitt första jobb på Almstedt zoo, jag var 13 år.

I dag är hon 47 och har bytt Södertälje mot Stockholm och djuraffären mot en karriär som författare.

I juni kom Anna Iwarsson debut Omval – hur du väljer om ditt liv och din karriär (innan någon annan gör det åt dig) ut.

– En del tror att det handlar om att göra stor val som ger en tröstlös reaktion. För 90 procent handlar det mer om att lägga till en dimension och att känna sig nöjd med det vi har.

Anna Iwarsson har övat på att göra omval i 15 år och de största omvalet hon gjort var när hon bestämde sig för att byta sitt jobb som generalsekreterare på Friskis och svettis mot författare och opinionsbildare.

– Jag hade med mig en skriftlig uppsägning så att min ordförande inte skulle kunna övertala mig att stanna.

Anna Iwarsson skrattar och hennes ögon knips ihop.

Hon trivdes jättebra på sitt jobb men längtan till att få skriva var större. Ånger över uppsägningen har aldrig funnits och i dag är hon trygg och grundad i beslutet.

– Det var ett gediget omval, ibland får man pausa och låta det ta tid. Jag funderade i åtta månader.

Anna Iwarsson tror att vi är på väg in i en föränderlig värld. Förändringar kommer ske snabbt och färre människor kommer ha fasta jobb.

– Då kan det vara smart att göra sina egna val så att du inte hamnar på ett jobb med en trött chef eller i en trött relation, säger hon.

En av de stora anledningarna till att Anna Iwarsson skrev boken är de sociala medierna. Vi är mycket mer tillgängliga nu för tiden. Behovet av att stanna upp har aldrig varit större.

– För en del kan det vara hämmande och stressande. Vi följer andra i stället för att leda vårt eget liv. Många längtar efter det perfekta livet vi ser på sociala medier.

De redskap vi behöver för att kommunicera via sociala medier används av yngre och yngre människor.

– Vi brukar skoja om att barnen i framtiden kommer få en ipad i doppresent, säger hon och hennes leende ögon ramas in av de silvriga runda glasögonbågarna.

– Den här boken är ett sätt att bättre förhålla sig till en snabbt föränderlig värld så att huvudet inte går sönder, det är smart med omval, säger hon.

Sommaren är den tiden då många går på semester, då många vill lägga allt på hyllan som heter jobb eller tuffa beslut. Vi vill känna saltvattnet torka på vår hud, gå med fötterna i sanden en varm sommardag och umgås med de som står oss närmast. Faktum är, enligt Anna Iwarsson, att det är då tid för ett omval kan finnas.

– Det är viktigt att drömma sig bort, men även att inte bara prata om det. Det kanske finns något man ska ta tag i.

Att självutvärdera och att inte sitta och vänta på utvecklingssamtalet med chefen är viktigt, enligt Anna Iwarsson.

En stor del i hennes liv är träning, den har alltid funnits där. Hon berättar att hon märker att fler vill vara vältränade och hålla sig i form.

– Vi strävar efter att bygga hållbara kroppar men våra hjärnor går sönder. Två av tre upplever att tempot i arbetslivet hela tiden ökar.

Psykisk sjukdom breder ut sig över det svenska folket och ingen annan sjukdom är så vanlig att sjukskriva sig för.

– Jag menar att med regelbundna omval kommer man förhöja sin känsla av egenmakt. Det finns ett direkt samband mellan upplevelsen av att ha kontroll över sin situation och psykiskt god hälsa.

Med tiden har en annan syn på karriären växt fram, stora dramatiska förändringar har skett, säger hon.

– Hela synen på att prata yrkeskarriär har förändrats, nu pratar man livskarriär. Plikt och lojalitet byts ut mot engagemang och lust.

Hennes hopp är att i stället för att vända sig med en fråga till någon annan. Kanske till en coach, en bloggare du ser upp till eller en idol, så ska du i stället vända frågan till dig själv.

– Stanna upp en stund och ha tillit till dig själv.

Molnen särar på sig över Storgatan och små solstrålar bryter ut genom molnen.