Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anna Bohman Enmalm lämnar Oktoberteatern

Anna Bohman Enmalm (S) lämnar sin styrelsepost i Oktoberteatern, det berättade SVT Södertälje på torsdagskvällen.

Frågan om jävsituation har kommit upp efter SVT:s avslöjanden om att Oktoberteatern inte velat betala ut avtalsenliga löner till skådespelare. Anna Bohman Enmalm är ordförande för Kultur- och fritidsnämnden, som beviljar bidrag till teatern.

När LT når henne berättar hon att hon lämnade in sin avsägelse redan på kvällen och att man på dagens nämndmöte i Kultur- och fritidsnämnden valt en ny representant för kommunen. Denna gången en tjänsteman, Eduardo Morris, istället för en politiker.

Hur resonerade du kring din avgång?

– Jag har ju inte suttit så lång tid och bara varit med på två möten och då har jag varit noga med att jag inte vill att det ska uppstå någon jävsituation. Efter ett par möten kände jag att det skulle vara svårt att sitta kvar. Jag vet ju att jag kan behöva agera som nämndpolitiker eftersom jag som politiker vill utveckla teatern.

Kom det här sig av SVT:s avslöjanden?

– Jag tog initiativ till att lämna när jag märkte hur det var i styrelsen. Jag vill kunna vara med och utveckla teatern och jag blir bakbunden när frågor uppstår. Då ville jag istället föregå att några jävsituationer skulle uppstå.

Anna Bohman Enmalm säger att det aldrig tidigare varit några diskussioner om man kan ha en politiker som representant i Oktoberteaterns styrelse. Enligt henne var det Kultur- och fritidskontoret som föreslog det och att det fungerar så på många andra teatrar. Men nu blir det alltså inte så längre.

– För att det inte ska bli några svåra gränsdragningar väljer vi nu en tjänsteman som kommunens representant. Det gick väldigt odramatisk till på mötet.