Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anmärkningar efter flygande inspektion

Personalen hann inte trösta alla barn som var ledsna. Det var en anmärkning från Skolinspektionen efter en granskning av Blombacka och Valla förskolor nyligen.

– I samband med vilan när barnen skulle läggas hann personalen inte trösta och hjälpa alla barn till ro som behövde det, säger Renata Grelak, utredare på Skolinspektionen, men inte den inspektör som utförde observationen på plats.

Förskolechefen Susanne Luhmer-Berglund fick återkoppling av inspektören per telefon efter besöket.

– De besökte en treårsavdelning på eftermiddagen när hela barngruppen hade sovvila. Vissa barn behövde avskildhet och fick ligga lite längre bort. Personalen hade då inte ögonkontakt med alla barn, säger hon.

Nu har vilan förändrats och både barn och personal mår bättre av det.

– Jag återkopplade direkt till arbetslaget och vi genomförde genast en förändring. Nu har vi en mycket bättre vila, med läs- och sovvila parallellt.

Enligt Susanne Luhmer-Berglund fick förskolan även positiv återkoppling.

– Det var en mycket positiv feedback. Till exempel observerades hur en personal använde barnets hemspråk i påklädningssituationen i hallen, säger hon.

I den flygande granskningen tittade Skolinspektionen särskilt på just hur personalen tog tillvara på möjligheter till lärande i hallen, hur barngrupp och personal delades upp och hur varje barns enskilda behov säkerställdes.

Även på Valla förskola noterades både positiva och negativa saker, till exempel att barnen inte fick den uppmärksamhet och tröst de behövde och att det fanns risker i inomhusmiljön.

Elisabeth Leander är förskolechef :

– Det var i hallstiuationen som det var svårt för personalen att räcka till och prata med alla barn. Vi har nu förtydligat våra rutiner om hur vi delar in barnen i mindre grupper, säger hon.

– Inspektören var också väldigt positiv, men påpekade att vi till exempel använde ett högt bord i matsalen, i stället för ett lågt, och hade långa utklädningskläder hängande som kunde utgöra en risk. Det åtgärdade vi direkt.

Sanna Fritz är verksamhetschef för förskolan i Södertälje kommun.

– Det pågår ett utvecklingsarbete redan och när den skriftliga rapporten kommer ska jag sätta mig ner med berörda förskolechefer och se om vi behöver göra något mer eller om det räcker med det som förskolorna redan gör, säger hon.

Skolinspektionen har i sin flygande granskning besökt närmare 200 slumpvis utvalda förskolor i hela landet. Resultaten sammanställs i en rapport på övergripande nivå som publiceras i början av nästa år, men inga tillsynsbeslut tas.

– Vi återger bara det vi observerar den dagen och anser att det är ett bra underlag för diskussion och något som kommunen kan jobba med, men det utmynnar inte i sanktioner, säger Renata Grelak.