Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Andreaes testamente

Det finns två ord att minnas Martin Andreae med: ordning och reda. Och två till: stigande sjuktal.

Efter snart fyra år väljer stadsdirektör Martin Andreae att lämna Södertälje.

Det är viktigt att minnas i vilket skick Södertälje kommun befann sig när Martin Andreae anlände till Södertälje sensommaren 2012. Skolan hade genomusla resultat, näringslivsklimatet var iskallt och kommunens ekonomi var hårt sargad av ett enormt skuldberg som byggts upp under ett decennium av rödgrön lånelusta. Dessutom var skiljelinjen lövtunn mellan vad bolagskoncernen Telge och kommunförvaltningen skulle sköta.

Socialdemokraterna hade strax innan bytt ut Anders Lago och bytt in Boel Godner. Godner valde att omprioritera, och det rejält. Skolan blev allra viktigast, men hon gjorde också klart att lokala företag inte på något sätt var en fiende till stadshusets vänstermajoritet. Och Telge AB skulle hållas på armlängds avstånd.

Det var rätt in till denna omvandling som Martin Andreae kom. Med sig i bagaget från sitt tidigare jobb vid Vätterns södra strand hade han konceptet Destination Jönköping – där turism, näringsliv och akademi samsades under samma tak. En idé som Andreae såg till att även Södertälje anammade.

I samma bagage fanns också en gedigen karriär inom Socialdemokraterna. Innan han påbörjade sin karriär inom förvaltnings-Sverige var han anställd av partiet – både som partiombudsman i Göteborg, som kanslichef i Stockholm och på regeringskansliet.

Som högste kommunala tjänsteman är det av vikt att vara opolitisk, vilket Andreae klarat bra. Men i samband med att misstänkt fusk inom ett par hemtjänstföretag rullades upp var det svårt att skilja Martin Andreaes tjänsteskrivelse från vilket mörkrött 1 maj-tal som helst. När kommunen skrotade Lov, lagen om valfrihetssystem, passade Andreae på att dra alla privata utförare över en kam. Tjänsteskrivelsen från januari 2014 är översållad med antydningar, som om kommunledningen levde i tron att privata hemtjänstföretag alltid fuskar – ett kollektivt misstänkliggörande som är anmärkningsvärt.

Med Martin Andreae vid rodret ändrade Södertälje kurs. Skolresultaten och näringslivsklimatet har förbättrats. Och det blev ordning och reda i ekonomin.

Samtidigt har Andreaes ledarskap också medfört något mindre smickrande.

Sjukfrånvaron bland kommunens anställda har fortsatt att stiga under Andreaes stadsdirektörsperiod. 2015 är det bara en enda (stadsbyggnadsnämnden) av kommunens nämnder som klarar av att leva upp till målet om högst fem procents sjukfrånvaro. 2012 var de fem. Dessutom har långtidssjukfrånvarons andel av de totala sjukskrivningarna ökat kraftigt.

På individnivå kan givetvis orsakerna till sjukskrivningarna skilja stort, men generellt finns bara en slutsats att dra. Södertälje som arbetsgivare har inte gjort tillräckligt för att medarbetarna ska må bra.

Du som läser LT har det senaste året kunnat läsa hur kommunanställda, från flera olika enheter, vittnat om ett uselt arbetsklimat i stadshuset. Medarbetare skräms till tystnad och blir illa behandlade av osäkra chefer. Vittnesmålen talar om hur man efterforskar vilka medarbetare som använder sin grundlagsfästa meddelarfrihet, om hur personalavdelningen står på chefers sida och används som rena inkvisitionen.

Denna kultur har fått blomma ut under Andreae. Låt den vissna ned lika snabbt.