Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ändrad karaktär på fasad

Bland de intresserade läsare av Bilderboken som har vänligheten att skicka in bilder tycks innehavet av bilder som visar gamla Stadshotellet just nu vara stort.

Detta vykort visar den pampiga exteriören mot Järnagatan, det som tidigare var framsidan med sin huvudentré. Bilden är tagen från nordväst vilket gör att vi kan se den östra sidan med sin rika putsarkitektur.

Från Järnagatan gick en mindre backe ner till den ganska stora hotellträdgården. Vid denna nerfart fanns fram till 1925 en Vin- Spirituosahandel med försäljning av alkoholhaltiga drycker. Utanför denna butik var det ofta köer, särskilt inför större helger. Då kunde kön ringla ända upp på Järnagatan. På bilden kan vi även på ett bra sätt se det vindfång eller vestibul som fanns vid huvudingången. Det var ett dåtida sätt att spara värme genom den successiva uppvärmningen av de kunder som kom till hotellet. Denna anordning försvann vid ombyggnaden 1940 då man bröt upp väggarna och gjorde att man kunde gå tvärs igenom den tidigare förstugan som man kan göra än i våra dagar.

De flesta kanske inte tänker på detta då hotellet, som nu heter Quality Hotel Park, har flyttat sin huvudentré till nybyggnaden från 1983, den åt öster.

Hela hotellet ändrade karaktär vid den stora ombyggnaden 1960 då man hyvlade bort nästan all putsutsmyckning och fick släta fasader.