Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Andningshålet ska värnas – inte bebyggas

Kristdemokraterna värnar tillgång på grönområden för oss som bor i tätbebyggda områden. Södertälje kommer att växa under de kommande åren, en förtätning av staden bör ske inifrån och ut.

Samtidigt som detta sker måste det ges möjlighet att lätt nå ett andningshål i form av tillgång på god och vacker natur.

Brandalsund är ett utmärkt naturområde som ska värnas – inte bebyggas.

Detta för att våra barn och deras barn ska kunna få tillgång till område med i stort sett orörd natur.

Tillgång till vattnet och badmöjligheter gör området än mer attraktivt ur ett friluftslivsperspektiv. Strandskydd om 300 meter täcker i det närmaste hela området och syftet med strandskyddet är att stärka allemansrätten vid vattnet så att flertalet ska kunna komma ned till stranden och inte bara den som äger marken.

Kommunen har för avsikt, via Telge fastigheter, att sälja området samtidigt som frågan om bildandet av ett reservat har uppstått.

De områden som pekas ut omfattar stora värden i form av naturvärden, kulturmiljöer och fornlämningar etcetera.

Det finns emellertid redan i dag ett starkt skydd genom dels de utpekade riksintressena, men också genom direkt lagskydd: kulturmiljölagen, strandskyddet, allemansrätten och angivna nyckelbiotops- och naturvärdeskyddade områden.

Ett reservatsbildande kommer att påverka priset på fastigheten negativt och minskar därmed kommunens möjlighet att återvinna delar av de kostnader som området har dragit på sig.

KD menar att ett inrättande av naturreservat inte är nödvändigt. Om reservat inrättas anser vi att reservatsområdet ska bli mindre omfattande, cirka 28 hektar i stället för föreslagna 80. På så sätt tryggar vi såväl ”andningshål” som möjlighet för kommunen att sälja marken till ett rimligt pris.

gruppledare

Bengt Adamsson (KD)

ledamot stadsbyggnadsnämnden

David Winerdal (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel