Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anderson svävar högre än någonsin

Landets kanske mest spännande centerlöfte är borta. Skadad.Då har Aaron Anderson klivit fram som slutspelskung. Inte minst i försvar där han stört Borås veteran Christian Maråker.

Det är bara drygt sex veckor sedan Aaron Anderson förlorade sin far. Men på planen spelar amerikanen briljant basket just nu.

Sedan den 24-årige centern återvände har han snittat en dubbel-dubbel, 10,6 poäng och 10 returer, i slutspelet. Anderson har lyft sitt spel med Nick Spires skadad. Exakt det laget behövde.

– Jag spelar mer och blir mer bekväm. När man vet att man ska spela 25, 30 minuter slappnar man av mer där ute. Man kommer enklare in i rytmen. Man får fler tillfällen att göra poäng och ta returer. Och när jag tar ett par extra returer spelar jag bättre, verkar det som, säger han själv.

Det gör ju det. I den fjärde semifinalen i fredags rev han ned 11 returer – men gjorde framförallt 21 poäng. Hans högsta notering i Kings.

– Jag vet att jag inte gjorde något på egen hand. Allt var på passningar och offensiva returer. Vi smälter verkligen samman som ett lag och jag börjar bli mer bekväm med att de kastar bollen mot ringen för mig, vilket är viktigt. Det är ett bra sätt för oss att göra poäng när de står på skyttarna ute i hörnen.

Ett bra sätt. Och spektakulärt. Senast bjöd Anderson på flera rungande dunkar efter lobbpassningar.

– Mina ben har känts bra. Och Davis (Lejasmeiers) är en riktigt bra passare, säger han.

Det är tydligt hur kemin med vänsterhänte guarden Lejasmeiers har växt fram.

– Det är en enklare passning när han kommer av en screen eftersom han är vänsterhänt. Och jag hoppar bättre på den sidan, från det benet.

Ofta är det just letten som hivar upp passningarna för Anderson att fånga – och har han fri väg till korgen, då är det över.

Offensiven är bara en del. Kingscenterns inflytande är ännu större i försvar.

– Han gör exakt det som laget behöver ha av honom. Varje gång. Hans utförande förra matchen var fantastiskt. Väldigt bra fokus från honom. Och det är inte bara om 21 poäng och 11 returer. Det är mer om uppoffringar, om fysisk kontakt och om försvar, säger Kingscoachen Vedran Bosnic.

Något som laget behövt är ett sätt att störa Christian Maråker. Och Borås stjärnforward har haft det struligt i tre av fyra matcher mot Anderson och ett lagförsvar med dubblingar och fällor. I Kings-segrarna har han skjutit under 30 procent från golvet.

– Jag gillar utmaningen. Det ger tillfredställelse när man får ett stopp mot en så bra offensiv spelare. Han är en av de bästa stora spelarna i ligan – om inte den bästa,

säger Anderson.

Men försvarsspelet mot tunge Maråker - och tidigare Malbas Carl Engström - i kombination med konstant screensättning och hopp i offensiven kräver energi. Och så länge Spires inte kan spela blir en av utmaningarna för Kings coachstab att hålla Anderson fräsch.

– Senaste matchen tog vi ut honom lite extra. För i tredje matchen var han tung i benen. Vi behöver hitta fler korta perioder där han kan vila. Men det är inte lätt i matcherna nu, när det handlar mycket om känsla och hur de andra spelar. Men senaste matchen var väldigt bra. Adam (Ramstedt) hade en riktigt bra match – och det hjälpte oss, säger Bosnic.

– I match tre kände jag att min kropp var trött. I fjärde blev jag utbytt mer – och det hjälpte mycket. Jag hade massor av energi, offensivt kände jag mig kvick och snabb. Mina ben var bra. Farten var bra, säger Anderson, inför måndagens femte semifinal, där Kings kan säkra finalplatsen.

Vad krävs för att stänga serien redan nu?

– Vi kommer göra lite justeringar, men vi har inte pratat om vilka än. Vi kommer att behöva kriga. De har inget att förlora och vi kan inte slappna av ett dugg.

Matchbollar i semifinalserien

Vad? Kings–Borås, SM-semifinal fem av sju. Kings leder med 3–1 i matcher och kan säkra finalplatsen.

När? I kväll, 19.04.

Var? Täljehallen.

Läget i Kings: Nick Spires fortfarande på skadelistan. Ser ut att få ställa in sig på en eventuell finalserie. I övrigt alla tillgängliga.

Centerduellen.

Anderson mot Maråker. Med Spires vid sidan är Aaron Anderson navet i Kings insideförsvar – och den enda rena femman. Ett av segerrecepten hittills har varit att amerikanen stört Christian Maråkers offensiv.

I grundserien snittade Maråker 17,8 poäng, 7,3 returer, 2,8 assister och 52,4 procent på tvåor. I semifinalerna som Kings vunnit? Maråkers skytte har störtdykt: 8,7 poäng och 12 av 43 på tvåor. Ja, eller: 27,9 procent!