Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Eldebrink invald i Hall of Fame

Anders Eldebrink är invald i svensk hockeys Hall of Fame. Han blir den 16:e före detta SSK:aren i det fina sällskapet.

Strax före nedsläpp i landskampen mellan Tre Kronor och Ryssland i Scaniarinken nästa torsdag kommer Anders Eldebrink uppvaktas och hyllas efter att ha blivit invald som nummer 108 i svenska Hockey Hall of Fame, skriver Svenska ishockeyförbundet i ett pressmeddelande.

Anders Eldebrink debuterade i SSK:s A-lag som 16-åring och gjorde sammanlagt 15 säsonger i klubbens A-lag. Han representerade även Vancouver Canucks i NHL och schweiziska Kloten.

När SSK vann SM-guld 1985 fick han Guldpucken som elitseriens bästa spelare. Han vann VM-guld 1987 och har även tagit medaljer i Canada Cup och OS med Tre Kronor, som han gjorde sammanlagt 165 matcher för. I Schweiz blev han mästare tre gånger.

Efter spelarkarriären har han bland annat varit verksam som både sportchef och tränare i SSK och har varit huvudtränare för Kloten och Rapperswil-Jona i Schweiz och AIK och Rögle, där han är för närvarande, hemma i Sverige.

- Det känns jättekul att få den här uppskattningen för det man gjort och man hamnar ju i riktigt fint sällskap också, säger Anders Eldebrink i en intervju med SSK:s hemsida.

Så här lyder motiveringen från Hall of Fame:

""Den här högerfattade backen är för alltid inskriven i den svenska ishockeyhistorien. Under de tio säsonger som Anders spelade i Tre Kronor blev han bäste svenske poängplockande back i fem av de turneringar han var med. Vid OS 1988 blev han landslagets främste poängmässigt sett. I Södertälje SK blev han svensk mästare 1985 och under den aktiva karriären hann han bli schweizisk mästare med EC Kloten tre gånger. Individuella utmärkelser som fem gånger i säsongens All Star Team, Guldhjälmen två gånger och Guldpucken bevisar bara ytterligare vad det här var för spelare. Största framgången med Tre Kronor är guldet 1987, som också gav de deltagande spelarna Svd:s bragdguld. Anders hann också med två säsonger i NHL, i Vancouver Canucks och Quebec Nordiques. Allmänt känd som spelskicklig med bra skott och som spelaren som kom till jobbet varje kväll. Efter den aktiva karriären har det handlat om en gedigen ledargärning inom ishockeyn."

I invalskommittén för Hall of Fame sitter Peter Blomqvist, ordförande, Hasse Andersson, Leif Boork, Malin Fransson och Lars Granqvist.

SSK:arna i Hall of Fame

Nr 13: Carl Abrahamsson.

Nr 16: Arne "Brand Johan" Johansson.

Nr 17: Kurt Kjellström.

Nr 26: Folke "Masen" Jansson.

Nr 31: Thord Flodqvist.

Nr 35: Erik "Epa" Johansson.

Nr 41: Stig-Göran "Stisse" Johansson.

Nr 42: Sven Thunman.

Nr 49: Ronald "Sura-Pelle" Pettersson.

Nr 51: Eilert "Garvis" Määttä.

Nr 52: Lars-Eric Lundvall.

Nr 53: Kjell Svensson.

Nr 62: Anders "Masken" Carlsson.

Nr 63: Rickard Fagerlund.

Nr 73: Mats Waltin.

Nr 108: Anders Eldebrink.